Papilotne, možda smo ih trebali zvati papilokne?

302
. Papilotne
. Papilotne

Sećam se da su mi u detinjstvu  omiljene igračke bile mamine papilotne. Zvao sam ih “papilokne”. Najćešče su to bili vojnici, kojima bih od šarenog papira napravio kapice i pričvrstio ih onim gumicama koje su već bie na njima. Onda bi ih gađao gumicama za tegle koje sam zatezao na onaj omanji lenjir od trideset santimetara…

Tih pedesetih i šezdesetih godina a i kasnije tokom 20. veka uobičajno je bilo videti sredovečne dame, kako izpapilotirane sa maramom oko glave i u šarenim kućnim haljinama idu u prvu jutarnju kupovinu.

Bilo je to vreme kada su Užičanke osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.
Bilo je to vreme kada su Užičanke osim raznih ručnih radova, zajedno pravile zimnice, a često i frizure.

Kažu da su Papilotne izmislile žene iz afričkih plemena, čiji uvojci su vrijednosti kao glavni atribut ženske privlačnosti. Ipak uvijač papilotne su ideja nemačkog frizera Karla Neslera, koji je izmislio i trajnu frizuru. Na ideju je došao 1909. godine i te prve papilotne su bili od lima.

Predratne užičke varoške gospođe dobro su znale gde da naruče za svoju kosu papilotne. Kod užičkih limara uz plehove za kolače, pečenja, pržovnike za kafu svih veličina natom spisku su se našle i papilotne.

Lokne su osnova ženske privlačnost, to je jedan od najšarmantnijih delova ženske frizure. Uvijene u malim uvojke kose dugo su poštovane u kulturama mnogih zemalja, i apsolutno ugodane muškom oku. Tako da ne čudi da su i danas mnoge žene spremne da ih naprave.