Početak uništenja Velikog parka ili gradnja sporske dvorane

2002
Veliki park pre gradnje sporske hale
Veliki park pre gradnje sporske hale

Bilo je to vreme kada je predsednik užičke Opštine bio Petar Antonijević, vreme kada su urađena dva najveća urbanistička zločina – srušena je “Sokolana” i počelo uništavanje Velikog parka.

Restoran u Velikom parku pre gradnje sporske dvorane
Restoran u Velikom parku pre gradnje sporske dvorane

Kamen temeljac za gradnju sporke dvorane postavio je lično Petar Antonijević, koji je bio inicijator i graditelj brane Vrutci. Rođen u Ponikovici, Učiteljsku školu i Pedagošku završio je u Užicu. U politiku je ušao rano, kao predsednik omladine na izgradnji auto puta Beograd – Niš, kada kreće negova munjevita politička karijera u Savezu komunista. U dva mandata je bio predsednik Skupštine Opštine Užice, kada je dao i incijativu da se izgradi novi Hotel “Zlatibor” od Užičana prozvan “Sivonja”. U njegovo vreme je srušeno najviše delova staroga Užica, kada je građen Dom zdravlja i druge ustanove. Inicijator je i gradnje spomen obeležja “Kadinjača”. Bio je ministar u Vladi Srbije, gde se zalagao za razvoj ugostiteljstva i turizma. Nosilac je mnogobrojnih komunističkih odlikovanja. Godine 2012, na predlog tadašnjeg zamenika gradonačelnika Vidoja Drdarevića, postrojenje za preradu vode nosi ime po Petru Antonijeviću. Tadašnji gradonačelnik, Jovan Marković, je rekao: “Petar Antonijević je bio veliki Užičanin, a ovo je način da mu se oda počast. Mi smo privilegovani, jer u vreme ovako velikih suša, ne patimo od nedostatka vode za piće. Složili smo se da ovo postrojenje nosi ime po Peru Antonijeviću, to je izraz poštovanja i zahvalnosti prema njemu i njegovim saradnicima, ali i svim generacijama radnika koji su nakon toga radili na tome da imamo dovoljno zdrave vode za piće”. Posle nekoliko dana otkrio je spomen ploču sa sinom Petra Antonijevića, režiserom Predragom Antonijevićem, koji se posle 20.godina vratio iz Amerike. Da li je bilo tako kako je Marković rekao, pokazala je bliska budućnost, kada je Užice ostalo bez pijaće vode.

Petar Antonijević
Petar Antonijević

Petar Antonijević je kamen temeljac za sporsku dvoranu u Velikom parku postavio 13. februara 1974. godine. Projektant je bio Sport projekt Beograd, a halu je gradilo GP “Zlatibor”. Užičani su navikli da imaju svoj Sokolski dom još od 1930. godine, u kome su sve generacije prošle kroz redovnu nastavu gimnastike, kasnije “fizičkog vaspitanja”, kao Sokoli ili kao članovi DTV “Partizan”. U Sokolani su održavana i većina značajnih kulturnih događanja. Užička Sokolana se političkom odlukom našla na putu pruzi Beograd-Bar, a delom na prostoru, kako su tada objasnili, gde treba da bude putnička stanica. Doneta je odluka da se “Sokolana” mora rušiti, iako je bilo raznih drugih rešenja. Antonijević nikada nije dao uverljivo tumačenje zašto je srušen užički hram sporta i kulture. Za sporsku halu su bila moguća tri mesta – za gradnju na Carini, Krčagovu i u V.parku, uslovno novu Sokolanu.

Hala i park danas (foto Aleksandar Križan)
Hala i park danas (foto Aleksandar Križan)

Dvorana je na svečan način puštena 24. septembra 1975. godine. Ostatak parka i dvorana su bili u svečanom ruhu. Organizovana je i izložba dokumenata i fotografija o izgradnji dvorane, gde je sve prikazano u slikama i brojkama. Od parka je tada “otkinuto” više od 5000 metra kvadratnih. Ipak, tokom gradnje dvorane je vođeno računa da opstane funkcija parka. Ostatak parka je kasnije uništen raznim, najpre brzopletim, političkim odlukama. To su danas većinom sporki tereni uz koje su poređana dečija igrališta i teretane na otvorenom, među retkim drvećem uz kameni kej Đetinje.

Veliki park danas, izgradnja trim staze (foto Užička nedelja)
Veliki park danas, izgradnja trim staze (foto Užička nedelja)