Rastislava Raja Gačić

2404

“Meni to i nije bilo važno, jer sve oko mene je već bila bajka. Ja sam do tada bila nepoznata užička šoferska žena, domaćica koja gaji troje dece, ćerku i sinove blizance. Imala sam 36 godina i prvi sam put zaigrala na filmu i to glavnu ulogu zahvaljujući reditelju Srđanu – Điđi Karanoviću”… “Ni slutila nisam šta će se sve posle događati, sreća da sam imala podršku svog pokojnog supruga Milenka koji je uvek bio uz mene.”

Miki Manojlović, Raja Gačić i Gaga Nikolić na početku Rajine karijere
Miki Manojlović, Raja Gačić i Gaga Nikolić na početku Rajine karijere

– Ti, Rajo, nisi glumica, nego – glumičetina! – imao je običaj da kaže Ljuba Tadić svojoj partnerki iz filma „Miris poljskog cveća“
Zasigurno najpoznatija Užičanka glumica naturščik je Raja Gačić. Igrala glavnu ulogu u filmu “Miris poljskog cveca” uz Ljubu Tadića u filmovima: “Uvek spremne zene”, “Sok od šljiva”, “Dve palme”, “Petrijin venac”, “Nešto između”, “Bulevar revolucije”, “Matilda” sa Džeremi Ajronsom. Glavna je junakinja spota Behind the smoke (“Iza dima”), koji je britanski muzičar Stiv Haket, nekadašnji gitarista “Dženezisa”, snimio nedavno u Beogradu. Poziv Raji da glumi u spotu za numeru koja otvara Haketov 25. album u karijeri The night siren (izašao 24. marta 2017.), stigao je iz Londona, nakon što su tamošnji producenti videli njene fotografije, koje im je poslala naša produkcijska kuća “Ajkod tim”. Neuobičajeno duga sedmominutna pesma govori o teškom položaju izbeglica kroz istoriju, a Raja je u jednoj od scena, odevena u crno s brojanicom u rukama, okružena plamenom (ima na Jutjubu).

Raja u svojoj poslednoj ulozi u spotu Stiva Haketa
Raja u svojoj poslednoj ulozi u spotu Stiva Haketa

Raja živi u Beogradu ima 76. godina. Njena ćerka Dragica radi kao jedna od rediteljki u RTS-u.