Popovići sa užičke Carine

1703
Stolarska radionica Marka Popovića Na Carini
Stolarska radionica Marka Popovića Na Carini

Marko Popović je rođen 1863. godine u Užicu. Završio je stolarski zanat i otvorio sopstvenu radnju. Veoma brzo je napredovao. Stekavši osnovni kapital uz kredit Hipotekarne banke, podigao je 1899. godine, na porodičnom imanju, kod stare užičke crkve, posebnu zgradu za svoje preduzeće, koje je opremio modernim mašinama na električni pogon. U to vreme je to bio jedan od najmodernijih objekata ove vrste u Srbiji.

S Mališom Atanackovićem pripremio je osnivanje Akcionarskog društva, koje je 1901. izgradilo Tkačnicu i hidrocentralu. Do 1904. je bio član Upravnog odbora Tkačnice. Po Prvom svetskom ratu Upravni odbor ga je zadužio za izgradnju nove, veće hidrocentrale u Turici. Nažalost, njeno puštanje u pogon nije doživeo, umro je u Užicu 1929. godine. Bio je i član Upravnog odbora Trgovačke banke i Upravnog odbora Zanatskog udruženja, dobrotvor raznih udruženja i Sokolske organizacije. Za rad na privrednom razvoju Užica, kralj Petar I Karađorđević odlikovao ga je 1907. godine Zlatnom medaljom za građanske zasluge. Jedan je od onih prvih nazaslužnijih za razvoj užičke indutrije.

Porodica Popović
Porodica Popović

Mašine je za svoje preduzeće i Tkačnicu nabavljao je u unostranstvu. Lično je više puta putovao, najčešće u Prag. Marko Popović je bio 1910. godina na Svetskoj izložbi u Briselu. U njegovoj radionici izrađivana je građevinska stolarija, povremeno i nameštaj, a za potrebe vojske su rađeni drveni delovi za sedla. Posle Markove smrti, nasledio ga je sin Đorđe Popović. Bila je to najbolja užička stolarska radnja svih vremena. Uspešno je gradio jedrilice sa drvenom konstrukcijom. Isprobane su na polju u Krčagovu, gde su održavana konjička takmičenja. Posle rata, radnja je nacionalizovana i osnovano je preduzeće “Trešnjica”, koje je šezdesetih preseljeno u Krčagovo.

Na drugoj fotografiji su Popovići, sa ocem Markom i sinom Đokom industrijalcima. Marko Popović sa suprugom Darinkom i decom. Treća s desna Mara Osipov (tada Popović), četvrti Đoko Popović. Od potomaka Popovića danas kontaktiro sam sa Olgom Osipov ex Vučićević.