Prelepo užičko selo Potpeće u kome je otvoren prvi privatni ribnjak

302
. Potpećka pećina
. Potpećka pećina

“Treba uklanjati lišće i sve drugo što Petnica nanese jer je pastrmka jako osetljiva na prljavštinu, ribu braniti od mački, čaplji i vidri koje koriste svaki pogodan trenutak da dođu na jeftin obrok, ribnjak čistiti jednom u sedam dana”. Petar Todorović

Užičko selo Potpeće kao što mu ime kaže nalaizi se pod pećinom onom sa veličanstvenim ulazom, najvećim na Balkanu. Potpeće je udaljen od Užica 14 kilometara. Uz pećinu i lepotu prirode turiste privlače i ribnjaci. Na Petnici u dužini manjoj od dva kilometra nalazi se oko dvadeset ribnjaka kalifornijske pastrmke.

Nenad Todorović i njegovi ribnjaci
Nenad Todorović i njegovi ribnjaci

Domaćinstvo Todorović iz Potpeće već 40 godina na reci Petnici ima svoj ribnjak. Tradiciju uzgajanja kalifornijske pastrmke Nenad je nasledio od oca Zorana i dede Boža. Njihov ribnjak je skoro na samom izvorištu reke Petnice koja izvire iz pećine. Njihov ribnjak je bio prvi privatni ribnjak u Titovoj Jugoslaviji. Napravljen je za potrebe porodice, ali kako su učestali turisti, naročito oni sa Zlatibora dolazili sve više, ribnjak su proširivali.

Pastrmka iz Potpeća
Pastrmka iz Potpeća

Leti uz žubor reke Petnice i obilatom zelenilu Potpeće predstavlja raj za oko i dušu. I zimi je lepo, jer se domaćini trude da staze ribnjaka i ogradu prilagode ambijentu. Rečica Petnica važi za jednu od najčistijih reka u Srbiji. I zimi i leti ima idealne uslove za uzgajanje kalifornijske pastrmke. Spoljna temperature nema uticaja na pastrmku, ali zato temperature vode ima jak uticaj. Temperatura vode u reci Petnici je u proseku 12 stepeni a zimi padne i do 6 stepeni što je idealno za pastrmku.

Danas je 20 vlasnika ribnjaka koji su stepenasto povezani duž rečice koja se posle manje od 2000 metara uliva u Đetinju. Ko god je od Potpećana imao uslove da “svrati” Petnicu na svoja imanja – to je i učinio. neki od vlasnika ribnjaka otvorili su i restorane.