Prva užička gitarijada

1221
Ferijalni
Ferijalni

Maja 1965, u organizaciji Društvenog doma, na incijativu Dragana Stankovića, organizovana je prva užička Gitarijada. U velikoj sali Ferijalnog doma Mladost, pred publikom nabijenom kao šibica, svirali su: Vis Veseli dečaci, Vis Meteori, Vis Smak Sveta, Vis Kristali, nekoliko grupa iz Požege i okoline Užica, sav “bitnički” svet ovoga kraja. Kao gosti iz Čačka, nastupili su Vis Bele višnje, u kojoj je svirao legendarni gitarista iz YU vremena, Radomir Mihajlović Točak.

Veseli dečaci
Veseli dečaci

Na Prvoj užičkoj gitarijadi pobedili su Veseli dečaci, drugi su bili Meteori. Obožavaoci Smaka sveta su se kleli da tu nisu bila čista posla, misleći na drugo mesto, koje su osvojili Meteori. Od tada više niko ne može da ospori popularnost rokenrola u Užicu. Na Gitarijadi je prodato duplo više karata nego što je predviđeno, a kolika je bila navala, kazuje podatak da je publika polomila ulazna vrata. To se u Užicu prvi put dogodilo, i najavilo dolazak nekog novog vremena.

Meteori
Meteori

Slobodan Vermezović: “Dragan Stanković je bio predsednik Opštinskog komiteta omladine Titovo Užice i organizacija Gitarijade je poverena Komisiji za kulturno zabavni rad, čiji sam bio član. Sećam se da smo za dva dana kompletirali potrebnu tehniku za ozvučenje. Glavni je bio Brane Kiš u tehničkom poslu, a Svele Tijanić koordinator. Bio je to sjajan događaj u tom vremenu. Tačno je da je polomljeno staklo, ali ne iz obesti, već od talasanja mladih ljudi koji su želeli da što pre uđu u donju salu Ferijalnog…“

Smak sveta
Smak sveta
Kristali
Kristali