Prvi užički gradonačelnik

2194

Prvi predsednik opštine koga su Užičani neposredno birali bio je sociiolog Miroslav Martić 1997. godine. Po zakonu o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, Užice je steklo pravni status grada. Od izbora 2008, gradonačelnika biraju odbornici Skupštine grada. Prvi gradonačelnik Užica je bio Jovan Marković.

Jovan Marković u vreme kada je izabran za prvog gradonačelnika Užica
Jovan Marković u vreme kada je izabran za prvog gradonačelnika Užica

Rođen je 1972. godine u Užicu. Diplomirao je 1996. na Filozofskom fakultetu u Nišu i stekao zvanje diplomiranog pedagoga za fizičku kulturu. Magistrirao je 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Užicu i stekao akademski naziv magistar didaktičko-metodičkih nauka.

Član je Demokratske stranke od 2000. godine. Bio je na čelu užičkog odbora od 2006. i bio je član Glavnog odbora. Na izbornoj Skupštini DS, novembra 2012, izabran je za potpredsednika. Na stranačkim izborima 2016. izabran je za potpredsednika. Radio je kao profesor fizičke kulture u osnovnoj i srednjoj školi u gradu. Od 2001. do 2008. godine bio je direktor gradske ustanove Dečji vrtić u Užicu. Za gradonačelnika Užica izabran je 2008. godine. Na istu poziciju imenovan je i posle izbora 2012, ali je već sredinom oktobra, usled promena lokalne vlasti, smenjen sa tog mesta. Na izborima 2014. godine izabran je za Narodnog poslanika u Narodnoj skupštini. Na izborima 2016. nije izborio novi poslanički mandat.

Jovan Marković poslanik u Skupštini Srbije
Jovan Marković poslanik u Skupštini Srbije

Kada je došao na čelo Užica, grada koji su investitori godinama zaobilazili, Jovan Marković je optimistično poručio da će veoma brzo stići prvi ulagači, a da će grad doživeti napredak. Rekao je: “Imamo veliku šansu za ubrzani ekonomski razvoj, to ćemo iskoristiti…Užice će biti lider u regionu”. Ali ni te, ni naredne godine niko od investitora nije uložio novac u pokretanje posla u Užicu. Gradske vlasti su tada otvaranjem Slobodne trgovinske zone i povlasticama u njoj, pokušali da privuku one koji bi mogli da investiraju u taj region, ali ni to nije pomoglo. Pričalo se o Italijanima koji bi proizvodili obuću i odeću, Rusima koji će reciklirati gumu, nekoliko kompanija koje bi ulagale u razvoj turizma na Zlatiboru, ali nijedna od najava gradonačelnika, osim norveškog pogona za preradu ribe, nije ostvarena u ta obećanja može se pridodati i fabrika otpadne vode.

Jovan Marković u Savezu za Srbiju
Jovan Marković u Savezu za Srbiju

Od 2. septembra 2018, Jovan Marković je aktivan u Savezu za Srbiju, opozicionoj političkoj koaliciji za koju je dao incijativu Dragan Đilas. Zvanično u savezu je deset stranaka i pokreta koji su učestvovali u osnivanju: Demokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Narodna stranka, Srpski pokret Dveri, Pokret za preokret, Pokret Otadžbina, Udruženi Sindikat Srbije Sloga i neformalna grupa građana bliska inicijatoru okupljanja, Draganu Đilasu. Naknadno se SZS-u pridružilo i više stranaka i grupa građana.