Prvi užički livci i majstori koji su izrađivali ručne bombe

1563
Mijo Matijević - Mijo Livac je lio prve bombe u livnici "Avramovića" na Carini
Mijo Matijević – Mijo Livac je lio prve bombe u livnici “Avramovića” na Carini

U prvo vreme Užičke republike ručne bombe su livene u pesku u livnici Pera Čikiriza na Carini, te bombe je lio livac Mijo Matijević. Mijo je posle rata na brdu iznad Rakijskog pijaca otvorio svoju livnicu u kojoj je lio zvona najviše za predvodnike stada koje je prodavao na vašarima. Ipak je ostao upamćen kao čovek koji je za potrebe Užičke republike lio prve bombe.

Tomo Subotić je rukovodio ekipom zaduženom za proizvodnji ručnih bombi
Tomo Subotić je rukovodio ekipom zaduženom za proizvodnji ručnih bombi

U Avramovića livnici nije bilo moguće postići količinu potrebnih bombi. Rešeno je da izradu bombi pruzmu dvojica iskusnih majstora koji su imali iskustva, jer su pre rata radili u fabrici oružja u Kragujevcu. Bili su to Nikola Zlatković, koji je radio u pogonu u Adi na izradi automatskog oružja, i Pero Subotić, koji je dobio zadatak da radi na izradi ručnih bombi. Da bi mogli da proizvedu potrebnu količinu u nedostatku industriske livnice, rešili su da bombe izrađuju od vodovodnih cevi. Nisu imali ni dovoljno cevi određenih dimenzija, različite cevi su sekli na određenu dužinu i spolja uzdužno i poprečno užljebljavali da bi se prvilno rasprskavale kad eksplodiraju. Sa jedne i druge strane su varili danaca, a jedno bušili da bi ugradili upaljač.

Bombe koje su pravili majstori od vodovodnih cevi u partizanskoj fabrici oružja
Bombe koje su pravili majstori od vodovodnih cevi u partizanskoj fabrici oružja

Veliki problem im je bila izrada upaljača. U tome im je pomogao majstor Manojle Smiljanić, uspeli su da naprave i upaljač. Uzeli su stare elemente od čaura i napravili oblik koji je odgovarao. Za usporač koji je trebao da gori do 7 sekundi, uzeli su parče satina i sekli ga na dužinu od 6 do 7 santimetara. Punjenje bombi eksplozivom su radili u „trezorima“. Iz artiljeriske municije, ostale od nekadašnje vojske Kraljevine Jugoslavije koja je bila smeštena u magacinu u Adi u Vrelima, vadili su eksploziv i njime punili te ručne bombe koje su uradili. Pre nego su započeli serijsku proizvodnju, vršili su probe, bombe su bacali u neke iskopane jendeke posle brojanja od 6 sekundi. U trezorima su proizveli 30 000 ručnih bombi, dok se nije dogodila tragična eksplozija u trezorima.

Tabla sa postavke u Narodnom muzeju koja potvrđuje da je proizvedeno 30 000 bombi
Tabla sa postavke u Narodnom muzeju koja potvrđuje da je proizvedeno 30 000 bombi