Sevojno, od sela, preko industriske zone, do gradske opštine

2611
Sevojno 1940. godine, u centru crkva, škola, kafana, Desno Poljoprivredna škola sa ekonomijom
Sevojno 1940. godine, u centru crkva, škola, kafana, Desno Poljoprivredna škola sa ekonomijom

Kada se stigne u dolinu Đetinje, niže Krčagova, okruženu brdima na kojima su zaseoci: Mendino brdo, Stjepovića luka, Vlaovac, Rujevac, Gaj, Crkvari i Gajevi, stigli ste u Sevojno, užičku gradsku opštinu i industrisku zonu. U Sevojnu ima oko 2300 domaćinstava sa preko 7000 stanovnika. Na tom području su arheološki lokaliteti Trešnjica i Kojadinovina, na kojima je otkriveno nekoliko praistorijskih humki, i tumula iz bronzanog i gvozdenog doba. Tokom izgradnje Valjaonice u Sevojni je nađena rimska urna sa ostacima pokojnika i nakita, koja je pripadala nekropoli, koja je većim delom uništena.

Gradnja Valjaonice bakra
Gradnja Valjaonice bakra

Sevojno je prvi put pomenuto u turskom katastarskom popisu iz 1476. godine. Pominju se sela Gornje i Donje Sevojno. U Sevojnu, u dolini zaseoka Vlahovac, u prvoj polovini 18. veka je izgrađena crkva brvnara Sv. Arhanđela Mihaila. Krajem 19. veka sagrađena je u samom centru Sevojna i crkva Sv. Arhanđela Gavrila. Odmah tu u blizini crkve, 1889, podignuta je osnovna škola, i tako je formiran centar Sevojna.

Tek izgrađena Valjaonica bakra
Tek izgrađena Valjaonica bakra

Od 1926. započeta je gradnja zgrade Niže poljoprivredne škole i internata za đake, koji su završeni 1929. godine. Ova škola je veoma unapredila poljoprivredu u užičkom kraju, ali ambicije narodnog heroja, rođenog Užičanina, koji je tada bio Ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije, Slobodana Penezića Krcuna, za užički kraj su bile mnogo veće. Posle rata poljoprivredna škola nije nastavila svoj rad. U njenoj zgradi je bio hotel „Mejug“, u novije vreme mlekara. Godine 1950. počela je izgradnja velikog industriskog kompleksa Valjaonice bakra, a kasnije i aluminijuma, kada počinje urbanizacija sela Sevojna.

Sevojno danas
Sevojno danas

Danas se sevojnička osnovna škola zove „Aleksa Dejović“. Sem kompleksa obe valjaonice, tu su pogoni preduzeća „Budućnost“, „Jedinstvo MPP“, Prodajni salon i servis auto kuće „Raketa“ i mnogo toga još, poput KUD-a „Sevojno“ koje je bilo pravi rasadnik talenata. Sa istim imenom postoji i gimanastički klub, planinarsko-smučarski klub, fudbalski klub.