Sivi ždral na Đetinji, znak da postajemo još bolji ljudi

257

Ima TV serija “Vratiće se rode”, u kojoj kažu da kad se rode vrate da je to znak da smo postali bolji ljudi, a posledica toga je da je sve postalo bolje. Prvo se na našoj voljenoj reci pojavilo nekoliko divljih pataka. Nismo ih dirali ili ih lovili, samo smo se divili njihovoj lepoti. Danas se nemogu izbrojati. Onda su došle divlje guske a u današnje vreme viđamo ždralove i poneku rodu. Ali šta znamo o stanovniku Đetinje sivom ždralu? Viđamo ga na Đetinji u najurbanijim delovima toka reke, ali šta znamo o ovoj vrsti ždralova? Vikipedija kaže:

Sivi ždral (Grus grus) je velika ptica selica. Dužina njegova tijela iznosi 1,3 m, dok su njegova krila raspona preko 2 m. Težak je do 14 kg, što ga čini dosta laganim. Pokriven je sivim perjem, samo su mu glava i vrat tamnosive boje. Ima dugi kljun, ali je nekoliko cm kraći od rodinog.Kljun mu je svijetložute boje. Na vrhu male glave ima veliku crvenu mrlju. Na grlu i između očiju ima crnu prugu. Krila mu nalikuju rodinim, ali su mu krila tamnija. Ima duge sive noge na kojima se nalaze pandže. Rep mu je crn i kratak. Leti vrlo vješto. Rijedak je.

Prehrambene navike

Sivi ždral jede razne insekte, žabe, bilje, ribe itd. Hvata ih svojim dugim kljunom koji nije tako jako oštar kao onaj u čaplje.

Stanište

Sivi ždral je vrsta močvarne ptice koja živi blizu vode i u močvarama.

Razmnožavanje

Gradi plitko gnijezdo u koje odlaže najčešće dva jaja, a na gnijezdu sede oba roditelja.

Fotografije sivog ždrala na Đetinji: Nebojša Karadarević i Bojan Radojčić.