Tara, tiha lepotica našeg kraja

315

Nenad Stevanović

Tara, tiha lepotica našeg kraja

Tara – planina koja je locirana u zapadnom delu Srbije, 50km udaljena od Užica, proglasena je Nacionalnim parkom 13. jula 1981godine Dužina planine je 50km, širina 22km, dok prosečna nadmorska visina iznosi 1200m (najviši vrh je Kozji rid 1591m). Dve oblasti koje je neophodno izdvojiti su: – Mitrovac na Tari, ogroman grad za mališane sa izletištima i vidikovcima u neposrednoj blizini. – Kaluđerske bare, regiju sa hotelima Omorika, Beli bor i Javor, mesto za pravi odmor u netaknutoj prirodi.

Najčešće mesto za fotografisanje na ovoj planini je Banjska stena, nedaleko od Mitrovca, pogled na kanjon reke Drine preko kojeg se vide delovi Republike Srpske (može i BiH da se napiše) ostaviće vas bez reči. Naziv Banjska stena je dobio po Banjskom vrelu koje se nalazilo u podnožju, dok nije potopljeno izgradnjom jezera Perućac 1966. godine (poreklo reči “banja” potiče od Turske reči “banyo” danas se prevodi kao kupatilo, dok je tada označavalo mesto na kome izvire topla voda). Takođe, vredni pomena su vidikovci Crnjeskovo, odakle se pruža pogled na reku Raču i Bajinu Baštu, zatim Bilješka stena, Sokolarica, Sejnič i Osluša. Tepih livada, lokalitet koji ovaj naziv nosi iz razloga sto se prilikom hodanja po ovom tlu zemsljiste sleže, kao da hodate po persijskom tepihu, nalazi se na 500m od Mitrovca.

Poseban pečat NP “Tara” daje reka Drina, na kojoj se nalazi veštačko jezero i već pomenuti Perućac. Perućac je prepoznatljiv po tome što se od Perućca do Rogačice svake godine u julu održava Drinska regata, dužine je 25km, svetsko prvenstvo u lovu na mladicu se održava baš ovde, takodje ovo jezero svojim oblikom kao da grli planinu, u blizini se nalazi srednjovekovna nekropola “Mramorje”, spomenik kulture od izuzetnog značaja pod zaštitom države Srbije, poseduje oko 100 nadgrobnih kamenih spomenika u obliku kamenih ploča. Većina stećaka nema natpise, na nekim se vide tragovi, krugova, mača ili štita, 2 neukrašene stećke se nalaze u Etnografskom muzeju u Beogradu, jedna u Narodnom muzeju u Užicu. Zaovine takođe veštačko jezero, nastalo pregrađivanjem reke Beli Rzav. Ime koje jezero nosi dobijeno je po istoimenom selu. Zaovine su prepoznatljive po mestu gde je Josif Pančić pronašao endemsku vrstu četinara koja po ovom našem botaničaru nosi naziv Pančićeva omorika. Oba jezera su pogodna za kupališni turizam.

Kućica na Drini, najautentičniji oblik antropogenih turističkih vrednosti u ovom delu Srbije. 1968. godine je izgradjena prva od sedam kućica, jer je Drina svojom neukrotivošću rušila kućicu. Od 2005. na ostrvu se nalaze betonske grede kao temelj za drvenu kuću. Poslednji put je renovirana 2011.

Jedna od najkraćih reka u E,vroi a najkraća u Srbiji, nalazi se na Tari, to je reka Vrelo, duga 365m. Pored dužine, od drugih reka ovu rečiću izdvajaju i vodopadi kojima se sa 100m visine uliva u Drinu.

Fotografije Užice online