Užičanstveno u stalnoj akciji

322

Posle učestvovanja na republičkom konkursu za 2022 godinu, za dodelu sredstava projektima elektronskih medija, ekipa portala Užičanstveno, istoimenog užičkog udruženja je počela sa prikupljanjem podataka, sećanja, fotografija i mnogo toga još za buduću užičku hronologiju osamdesetih godina dvadesetog veka. Na stvaranju ove hronologije možete i Vi učestvovati vašim sećanjima, fotografijama kao i video zapisima.

To je sve deo borbe za užički nezaborav, prvenstveno posebnih ljudi koji su se izdvajali u gradskoj sredini u atmosferi grada kao i važnim događanjima u gradu u ovom vremenskom periodu. Ako želite da nam pomognete u tome možete me pozvati telefon 0648439030 radi objašnjenja ili dogovora.

Sem toga trudimo se da nabavimo nove neobjavljivane fotografija snimanih u Užicu tokom 20. veka koje odišu ambijentom i atmosverom u gradu. Takve fotografije jesu retkost ali ne treba odustajati, treba biti u stalnom istraživanju. Danas ću vam da bih vas motivisao da pogledate svoje starije fotografije predstaviti tri poslednje nikada objavljene fotografije koje odišu ambijetalnom atmosferom života u Užicu.

Prva fotografija je snimljena na plaži početkom sedamdesetih godina 20 veka. Dok Užičani uživaju u besposlici plaže tadašnji Tekstilni zavod „Cveta Dabić“ radi punom parom, posebno njena livnica koju odaje njen industriski dimnjak crnim gustim dimom.

Na drugoj retkoj zimskoj fotografiji je prikazana zimska atmosfera dela Glavne ulice od Parčića prema muzeju tokom jednog nedeljnog dana, na samom početku sedamdesetih, levo Parčić, u sredini prodavnica “Izbor”, a desno Blok „C“.

Na trećoj Trg, zakletva vojnika. Dole se vidi raščićen plac na kome je gradilište novog hotela, od Užićana zvanog „Sivonja“.

Svim fotografijama koje nabavimo i odaberemo posle dužeg istraživanja nađem mesto, tako ću i ovim nabavljenim tokom ove 2022. godine van gradskh hronologija naći mesto u posebnim pripovedanjima za naš užičanstveni nezaborav. iz našega Užica.