Užička novinarka za 10

884

Ako bi birali najboljeg užičkog novinara zasigurno u vrhu bi bila dama, novinarka, Užičanka koja se bavi i istraživčkim novinarstvom – Novka Ilić. O njoj bi se nakraće moglo reći, da je bila dugogodišnja novinarka Radio Užica i regionalnog lista „Vesti“ Užice. više godina je bila glavna i odgovorna urednica Radio Užica, sarađivala sa nekoliko radio stanica sa nacionalnom frekvencijom, pisala za dnevne listove, a 20 godina je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz više opština Zlatiborskog okruga. Bila je Saradnik ANEM-a, ranijeg B 92, saradnik lista SNO, najstarije srpske organizacije u dijaspori „Sloboda“ u Čikagu, i portala „Koreni“ namenjenog dijaspori u Švedskoj. Članica je Uprave UNS-a već dvadeset godina. Novka je jedna od retkih u novinarskoj profesiji uz čije ime bi mogao da se stavi epitet – borac za istinu.

Rekla je 2019 godine: Srprski mediji su u krizi već decenijama, dotakli su istinsko dno, a posebno oni u lokalu. Ako bi u jednoj rečenici trebalo izneti trenutno snanje one bi mogle glasiti: komentar i reportaža ne stanuju u lokalnim medijima, lažne vesti osvajaju lokal, proterano sučeljeljavanje mišljenja, bez novinarskih pitanja, molim…”

Mogu da istaknem kao čovek koji za portal Užičanstveno izdvaja posebne Užičane koji su svoju ličnost utkale u užičku istoriju da je Novka odkako je pantim u užičkom društvenom životu poslednjih 40 godina uvek bila lepa žena, posebna i samostalna ličnost.