Užička rok grupa, pobednici jubilarne 50. Zaječarke gitarijade

1659

Ako bi se zapitali koja od užičkih rok grupa nosi u sebi najviše erske duhovitosti i satire, odgovor bi bio Hadži Prodane Duše. Pojavili su se na užičkoj sceni 2009. godine i odmah se izdvojili kao jedan od orginalnih sastava u užičkom kraju. Sastav čine: Vojislav Lazić (gitara, vokal), Milan Jevtović (bas), Vladimir Radović (gitara) i Stefan Nedeljković (bubnjevi).

Tokom karijere su nastupali na značajnim rok smotrama od kojih ću izdvojiti Beogradski Beer Fest 2011, Park Fest 2012, Jelen Demofest 2013. i 2015, Next Festival 2013., 2014. i 2015, Lake Fest 2013, Beer Garden 2016, Kamp Fest 2016, otvaranje bašte KST-a 2016. Na jubilarnoj 50. Zaječarske gitarijadi 2016. užički rok sastav osvaja prvo mesto, a sledeće godine na 51. Zaječarskoj gitarijadi, nakon turneje po Srbiji, nastupaju na otvaranju za veliki The Cult.

Hadži Prodane Duše
Hadži Prodane Duše

Nakon pobede na 50-oj jubilarnoj Zaječarskoj gitarijadi Hadži prodane duše su objavili prvi album pod nazivom „Racionalna manjina“ za PGP RTS. Album je sniman tokom 2017. godine, sadrži 10 numera. Produkciju su radili Hadži prodane duše uz podršku Željka Vasića, koji je bio i snimatelj albuma. Nakon odlične beogradske promocije albuma 21. aprila, u Subeernom centru, promo turneja se nastavlja u maju. Užičku promociju albuma grupa je održala u Gradskom kulturnom centru 12. Maja 2018. godine.

Recenziju albuma je napisao Milan B. Popović beogradski pesnik. Kritičar dnevnih novina Blic (Srbija), Dan (Crna Gora) i Fokus (BiH), kolumnista dnevnih novina Pravda, saradnik magazina Rocks, Sound metal, Bestseler, XZ, Butcherian vibe, Sound & Music, Hard & Heavy, Ispred dragstora, Kvartal, Književni magazin, Književne novine, Novi magazin, Nocturne, Time out, Kontra, Gradina, Pressing, Naše Novine, Novine beogradskog čitališta i drugih štampanih i veb redakcija.

Popović piše:
Na prvo preslušavanje CD-a RACIONALNA MANJINA, srpske, užičke rokenrol grupe HADŽI PRODANE DUŠE, do treće redne numere na CD-u ZAKONODAVNI ORGAN, itekako se da osetiti jasni i precisni gitarski riff maniri, koji su vrlo približni i osetljivo naelektrisani u skladu sa najpopularnijim deonicama Sleša iz nekadašnje i ponovo ujedinjene grupacije – Guns N Roses. To shvatite samo kao kompliment i kvalitet plus i nikako drugačije! Ako bi te prve tri uvodne numere (DOKTOR , apsolutni bunt hit broj 1 na albumu, zatim pesma BRZINA i potom ZAKONODAVNI ORGAN, (a nakon spota za pesmu „Zakonodavni organ“, odlučili su da nastave u istom ritmu i snime još jedan) reklo bi se da muzički bekgraund i ritam sekciju koja “odvaljuje” i ne štedi ni samu sebe, ni njih, ni nas koji ih, srećom, slušamo, što preko CD-a, što ispred bine, poput one u Zaječaru kada su zasluženo odneli prvo, pobedničko mesto 50. jubilarne Zaječarske gitarijade.

Nije to nikako mala stvar u karijeri benda HADŽI PRODANE DUŠE. Tu istu titulu su poneli svojevremeno, Revolveri, opako dobri, Bjesovi i mnogi drugi… koji i danas traju, snimaju albume i koncertriraju.

Četvorominutna i koji sekund više vremenskog trajanja numera GRAD je dinamična oda njoj, posebnoj, koje nema, i postoji težnja, žudnja za njom, devojkom- bez patetike, svakako- detaljno opisuju da, sem što je grad prazan bez njene, ulice žude da ih razbudi njen hod, a ljudski rod je osuđen na propast. Ni malo naivna pesma koja se uz pakleni set bubnjeva Stefana Nedeljkovića završava vrlo efektno i praskajuće ugodno.

Ne mogu odoleti, a da sam sebi dozvolim da budem subjektivan i da kažem da mi je na lice stavila osmeh deveta redna narezana pesma na ovoj kružnoj kompaktnoj disketi – NAJLEPŠE SE SMEJEŠ KAD SI GOLA! Neke dragulje morate otkriti sami, pa požurite i nabavite ovo CD izdanje da vam ga celog ne bih prepričavao, mada i to mogu i umem. Znam!

Muzički dokument LISTA ČEKANJA, je -moguće je- najpotresnija pesma na CD-u RACIONALNA MANJINA, i jednostavno njen tekst (zasluga basiste Milana Jevtovića) je jako zaprepaščujući i bolan. Istinit, pre svega, a istina najviše boli! Numera DOKTOR, i tu ću biti do srži iskren-na mene ponajviše podseća- i odmah sam se prepoznao u njoj, iako ona, pesma DOKTOR, dolazi muzički sa samog izvora rokenrola, čistog i bistrog, još neukaljanog, američkog, kalifornijskog, koji mi -a kome još ne bi- veoma prija. Bas gitara (delo Milana Jevtovića) pomera srčanu aortu, a ruke se tresu nekontrolisano.

U pesmi BRZINA, umeju da budu i delimično vulgarni, ali kakav je to svetski ili domaći, regionalni bend bez supkulturnih smernica – jer me za tebe, iskreno, zabole! Tako oni završavaju svoj refren. Već u trećem komadu su explicitni, što mi opet, ovako “problematičnom” i skriveno “perverznom”, ZAKONODAVNI ORGAN – jako prija i prepoznajem se u celoj ovoj kakofoniji besa, bunta gitara, ispovedne lirike i čega sve ne. Booking za bend HADŽI PRODANE DUŠE možete zakazati preko slećih smernica kontakt@hadziprodaneduse.com. Sve tekstove je napisao Milan Jeftović. Muziku su komponovali Vojislav Lazić i Vladimir Radović, a aranžmane potpisuju svi članovi benda HADŽI PRODANE DUŠE.

Zanimljivo je da bend je HADŽI PRODANE DUŠE, u svojim tekstualnim tematskim odabirima, veoma realan, svestan sadašnjeg momenta, ovovremene realnosti, urban je svestan momenta u kojem postoji i protiv svega se bori i pominje u stihovima i refrenima –i skrenošću, i ni malo šminkanjem dananašnjice koja nije ni malo naivna, laka, već je – surova i bespoštedna, ili bar vodi ka nečem što ne valja a masa to ne prepoznaje. Kada prepozna, biće već kasno… za njih… a možda i za nas!

Muzički sastav HADŽI PRODANE DUŠE i njihov debitantski dugosvirajući studijski, ovogodišnji album RACIONALNA MANJINA, uz bocu hladnog vina, izuzetno prija, posebno u ove vrele sate i dane. Paklena mašina napolju, paklena mašina na ulici, paklena mašina u kući i u CD plejeru. Ovo je jedan od najboljih albuma regionalne scene objavljen u prvoj polovini ove, 2018. godine. Svaka čast, najiskrenije, i od “tetoviranog” srca!