Ужички Гудурићев бурек

2500

Није огладнелим ужичким ноћобдијама увек била Шуљагина лепиња-са-све, све. Постоји и друга ужичка ствар, која се више једе пред зору од лепиње-са-све, а коју ретко ко помиње. Обичан Гудурићев бурек са сиром, који се у зору једе стојећи, из масне хартије некад у “Здрављаку”, а у данашње време и у локалима “Слађе Блумунке”. Тај Гудурићев бурек, који је своју традицију проширио и на Блумун пекаре, остали ужички пекари нису достигли. Рецепт је предратни, опет из некадашње радње мога деде пекара посластичара Витомира и бабе ми Маре, из њиховог “Здрављака”. Тај Гудурићев бурек, с којим су генерације улазиле у нови дан, врео и мастан, из чијих кора су у ходу испадале грудвице сира или меса, генерацијама су Ужичанима помагале да разгрну алкохолну магију.

Градско перкарско предузеће "Сретен Гудурић" (фотографију поделио Бранислав Млађеновић)
Градско перкарско предузеће “Сретен Гудурић” (фотографију поделио Бранислав Млађеновић)

Формирано је Градско пекарско предузеће “Сретен Гудурић” од искусних ужичких пекара. Један од млађих, Ранко у црном капуту и качкету, између прозора, стоји на клупи, дуго је радио у Здрављаку. Као да га. сад видим како сече бурек са оним специјалним ножем што личи на оштрицу из филма “Њихало страве”.

Бранислав Млађеновић: Мој отац Стојко, пекар, један од 10 оснивача Сретена Гудурића, је сачувао ову групну фотографију од 01. октобра 1950. Стоји на клупи, други са лева. Ранко пекар радио у Здрављаку дуго година стоји до прозора у црном. Испод Ранка мали човечуљак, звали су га Чово, им је био директор по политичкој линији. Иначе је био шустер.

Пекари са породицама 1. маја 1952. године. Фотографисао Илија Лазић на углу ка Росуљама, код I основне школе (фотографију поделио Бранислав Млађеновић)
Пекари са породицама 1. маја 1952. године. Фотографисао Илија Лазић на углу ка Росуљама, код I основне школе (фотографију поделио Бранислав Млађеновић)

Бранислав Млађеновић: И ово су пекари са породицама 1. маја 1952. године. Фотографисао Илија Лазић на углу ка Росуљама, код I основне школе. Ја сам имао 6 година и чучим код стрелице. Дечачић први слева, 4 године млађи од мене, је Жико Зуб.

Новоподигнути блок "Ц"
Новоподигнути блок “Ц”

Тај бурек се првенствено некад јео у “Здрављаку”, а касније и у новоотвореним Гудурићевим продавницама зв. пекаре, па онда и у Блумункиним продавницама. Била су то најбоља места на којима се изјутра може јести бурек са сиром, у друштву зајапурених буновних пекара и дама сумљивог морала и отежалих, безвољних позорника, ногу отеклих у чизмама. Али времена су се променила. Данас ко жели да купи Гудурићев бурек на разне начине, купиће га током целе ноћи у Блумун радњама. Једно се није променило ни у 21 веку, да тамо где се у излогу види кроасане, хлеб који личи на колаче иза гомила кифли, тамо, где поред бурека, чак ни хартија није масна, као што што треба да буде, не треба куповати бурек…

На почетку седамдесетих људи из месних зајдница почели су да скидају коцку
На почетку седамдесетих људи из месних зајдница почели су да скидају коцку

А хартија је веома важна. У бурегџиници вам постављају увек оно питање које, подсећа на Шекспирово “Бити или не бити, питање је сада”. “За овде или за понети?” Ако кажете за овде, онда једете бурек ножем и виљушком из пластичног тањира, али кад кажете за понети, онда уживате у вештини да једући бурек успут не поједете и масну хартију.
Бурек са сиром! Какав бурек са сиром, рећиће Босанчероси, који су бурек наследили од Турака, а ови од Персијанаца. Оно што ми у Ужицу зовемо бурек са сиром, за њих је пита сирница. Имају још и питу зељаницу, питу кромпирушу, бундевару и питу “нако”, што значи празну питу, само од кора. Имамо то и ми али се зове бурек. А бурек је, зна се, бурек. Све су пите питице, а бурек је “питац” и он је од меса само у Босни.
Овде у Ужицу бурек није само клопа; он је ритуал, тип живота, носталгични комад укуса, који нећете наћи нигде сем у свом граду и кога ни најбоља домаћица неће моћи да испече, ма колико била вешта. Бурек је ужичка јутарња поезија, српски сан далеко у туђини, а и повратак кући, јер га већ првог јутра, када се пробудимо у Ужицу и седнемо за стари кухињски сто, кева или баба донесе из “Здрављака” са ћошка, и то у масној ‘артији, јер зна да то волимо…

Бурек са сиром данас тек купљен у "Здрвљаку"
Бурек са сиром данас тек купљен у “Здрвљаку”