Užički Kraljevski Korgi

308
Mala princeza Elizabeta sa svojim prvim korgijima
Mala princeza Elizabeta sa svojim prvim korgijima

Strast kraljice Elizabete II prema korgijima datira iz detinjstva. Ova rasa bila je sinonim za najdugovečniju britansku vladarku, koja je preminula u 97. godini. Godine 1933. tada sedmogodišnja princeza zatražila je psa rase Velški korgi Pembruk nakon što je upoznala ljubimca svoje drugarice. Nije poznato zašto ju je baš ova pasmina toliko privukla. Poznavaoci kraljevske porodice nagađaju da je uživala u njima zbog njihove energije i duha.

Sam naziv korgi potiče iz velškog jezika što u prevodu znači – mali pas. Velški korgi pas ima dve vrste – Velški korgi Kardigan i Velški korgi Pembrok a obe vrste su jednako zabavne, druželjubive i vedre. Neki izvori kažu da je ova rasa uzgajavana s namerom da čuva stoku i uništava štetočine. Može biti visok do 30cm i težak između 13 i 15kg. Ima veće i oblije uši, dug bujan rep koji prati liniju tela. Pojavljuje se u više varijanti boja: Tigrasti, crveni i crni sa mrljama na telu u kontrastnoj boji.

Kraljica Elizabeta II sa svoja tri Korgija.
Kraljica Elizabeta II sa svoja tri Korgija.

Ti živahni psi u to vreme uglavnom su se uzgajali u Velsu i još uvek su bili prilično neuobičajeni u Engleskoj, ali Elizabetin otac, kralj Džordž VI, koji je i sam bio ljubitelj pasa, pronašao je uzgajivača. I tako je psić Duki postao član kraljevske porodice. Njegov dolazak označio je početak duge veze između princeze Elizabete II i korgija.

Ova vrsta pastirskog psa neobičnog izgleda postala je popularna zahvaljujući kraljici Elizabeti II koja ih imala čak četiri. Od 1945. godine pa sve do sada imala je više od 30 korgija. Izuzev toga što je ovaj pas omiljeni ljubimac kraljice, postao je omiljen širom zemaljske kugle i ne bih slagao kada bih rekao: “Svakome ko je imao prilike da ih upozna”.

Užički Kraljevski korgi Čedo u užičkoj šetnji
Užički Kraljevski korgi Čedo u užičkoj šetnji

Užički Kraljevski korgi koji se zove Čedo, pripada porodici Nikole Radojčića poznatog ljubitelja prorode, bicikliste, planinara itd. Čedo je mali, sladak pas koji karakterom i inteligencijom oduševljava. On je pun energije, okretan, veoma aktivan, voli duge šetnje a i odličan je pas čuvar odan porodici.

Užički Kraljevski korgi Čedo u užičkoj šetnji
Užički Kraljevski korgi Čedo u užičkoj šetnji

Čedo je prilagodljiv pas koji se zbog njegove veličine bez problema može držati u stanu. Vema je osećajan koji voli ljude. Uvek budnog oka i kao dobar čuvar lajaće satima kako bi digao uzbunu ukoliko se nešto neuobičajeno događa.

Za kupovinu korgija potrebno je izdvojiti pozamašnu sumu novca jer se njegove cene kreću od 800 do nekoliko hiljada evra… Vlasnici ovog krznastog prijatelja kažu da vredi svake pare jer se u njegovom društvu osećate sigurno, ispunjeno i voljeno.