Užički Stonoteniski klub “Jedinstvo”

1269

Posle učešća užičkih stonotenisera na MOSI (Međuopštinskim sporskim igrama) u Goraždu 1967, Savez za organizaciju za fizičku kulturu (SOFK) u Užicu počinje da osniva nove sportske klubove. Stonoteniski klub je osnovan je 1968. godine, kao stonoteniska sekcija Sindikalnog sporskog društva „Jedinstvo“. Na gradskom prvenstvu 1969. učestvovalo je 26 gradskih ekipa sa 80 igrača, a ekipa „Jedinstva“ – Radomir Gardić, Lazar Savić i Slobodan Pavlović zauzela je prvo mesto.

Stonoteniseri Jedinstva sa trenerom Milovanom Petrovićem
Stonoteniseri Jedinstva sa trenerom Milovanom Petrovićem

Selekcija pionira 1970. bila je četvrta u Srbiji. Seniorski tim – Petar Stanković, Zoran Terzić, Vidojko Đoković, Miloš Jevđović, od 1970, takmiči se u Ligi Srbije, grupa „Zapad“ .

Prvi zvanični meč odigrao se u Priboju 30. januara 1972. u Priboju sa stonoteniserima FAP-a. U narednim godinama „Jedinstvo“ su vodili Borivoje Popović i Ratko Đorđević. U periodu od 1977-1979. klub nije u ligaškom takmičenju, a 1979. sa trenerom Milivojem Petrovićem i igračima Veljkom Žilovićem i Zoranom Pašićem, uključuje se u regionalnu ligu Kraljevo. U Kupu Srbije, na finalnom turniru u Beočinu, zauzima treće i četvrto mesto.

Krajem 1980. Vladimir Stojić pobeđuje na Novogodišnjem turniru u Beogradu, a zatim zauzima drugo mesto na Omladinskom prvenstvu Jugoslavije. Do kraja sezone 1981/82. klub se uspešno takmičio u Jedinstvenoj ligi Srbije. Dolaskom Dragana Šantića na čelo kluba, 1987, pokrenuta je incijativa formiranja ženske ekipe, a naredne godine Užice je domaćin Pojedinačnog prvenstvena Srbije.

Vladimir Stojić predsednik kluba na na jubileju 50 godina Stonoteniskog kluba Jedinstvo
Vladimir Stojić predsednik kluba na na jubileju 50 godina Stonoteniskog kluba Jedinstvo

U sezoni 1988/89. „Jedinstvo“ se vraća u Stonotenisku ligu Srbije. Na prvenstvu Srbije 1998. Ksenija Filipović osvaja treće mesto. Vladisalava Stojić, prva na Republičkom juniorskom prvenstvu 2001. je prva na republičkom juniorskom prvenstvu. Godine 2014. Vladislava je prva na seniorskoj Regionalnoj listi stonoteniskog saveza Niš. Muška ekipa – Zoran Pašić, Branko Mićević, Vladimir Stojić plasirala se 2000. u Prvu srpsku ligu. Te godine Užice je domaćin prvog i do sada jedinog susreta reprezentacija. Pred 1500 ljudi u dvorani „Veliki park“, Jugoslavija je savladala Švedsku sa 3:2.

„Jedinstvo“ je danas jedini stonoteniski klub u Užicu; aktivna je muška ekipa koja se takmiči u Ligi Srbije („Zapad“). Godine 2014 treneri su bili Zoran Pašić i Darko Tripković. Dugogodišnji predsednik kluba je Vladimir Stojić.