Zoran Spalović, Košarkaška ekipa užičke gimnazije

896

Košarkaška ekipa Gimnazije „Miodrag Milovanović Lune“ Užice bila je dva puta drugoplasirana na republičkim srednjoškolskim takmičenjima muških ekipa u košarci i to:

– školske 1974/75 godine (takmičenje održano u Čačku, hala KK „Borac“ kraj Morave)

– školske 1975/76 godine (takmičenje održano u Beogradu, „Hala sportova“ Novi Beograd i sportske hale na Košutnjaku i Banjici)

Trener ekipe: Milijan Cvijović, profesor fizičkog vaspitanja

Sastav ekipe je biran nakon održanog školskog turnira u košarci između odeljenja svih razreda gimnazije bez obzira na generaciju, a ko će sa kim igrati izvlačilo se žrebom. Naročito interesantno je bilo kada se dogodi da I razred pobedi IV i slično. Utakmice su se igrale u večernjem terminu, pod reflektorima, pred mnogobrojnom publikom (drugari iz svih razreda), na terenu između zgrade gimnazije i današnje zgrade                                                                            „Beli dvor“ (koji je tada bio u izgradnji).

Ekipa, izabrana nakon realizovanog turnira, je potom osvojila obe godine prvo mesto na opštinskim i okružnim turnirima kao preduslov za odlazak na republičko takmičenje najboljih srednjoškolskih ekipa. Ljuti takmac na opštinskom turniru bila je Tehnička škola Užice, dok na okružnim takmičenjima, tih par godina, nije bilo dostojnog protivnika.

Potom se odlazilo na republičko takmičenje. Na tim takmičenjima, obe školske godine o koje razmatramo, prvo mesto na republičkom takmičenju je osvojila Tehnička škola iz Čačka koja je igrala u veoma jakom sastavu (pola igrača je bilo iz prvoligaškog tima „Borac“ iz Čačka, npr Androić, Željko Obradović i sl)

Sastav naše ekipe je na oba takmičenja, koliko se ja sećam, bio neizmenjen i glasio je:

 1. Miodrag Miško Marić
 2. Zoran Cvijović Cvija, pok.
 3. Milan Cvetić Cveta
 4. Duško Nuhanović Ćelo, pok.
 5. Duško Mićević Cane
 6. Zoran Vujović Vuja
 7. Zoran Nešić Neša
 8. Zoran Radoičić Kizo
 9. Zoran Đoković Ćuskija
 10. Gordan Božović Goce
 11. Srećko Delić Dela
 12. Zoran Spalović Spale

Nažalost među nama nisu više Zoran Cvija (upokojen ranijih godina) i Ćelo (upokojen ove godine). Od ostalih 10 mislim da su 2 sa mestom prebivališta van Užica (Mišo Marić u Beogradu i Kizo, koji živi u Francuskoj a leto provodi na Jelovovoj gori). Ostalih 8 ostalo je verno svom gradu.

Radilo se o dobrim, lepo vaspitanim momcima, veoma posvećenim sportskim aktivnostima ali jednako tako i svom obrazovanju. Deo njih je bio i u sastavu ekipa gimnazije u drugim sportovima (fudbal, odbojka, rukomet, gimnastika, šah i sl.).

Ne mogu pouzdano tvrditi ali mislim da su gotovo svi (sem najviše par njih) završili fakultete.

Deo članova ekipe se, i dan danas u poznim godinama (godište su 1955 do 1959 i dalje su trenutno radnoaktivni sem par njih u penziji), vrlo rado odaziva na turnire veterana koji se povremeno odigravaju, bilo u Užicu ili okolini.

Miško Marić je imao najbolju sportsku karijeru i o njemu se može mnogo toga naći na Guglu. Deo ostalih je bio u raznim selekcijama košarkaških timova u raznim ligama, dok su se ostali, kroz rekreaciju, nastavila baviti basketom.

Fotografije: 8 fotografija navedenih igrača u raznim situacijama, koje govore o nezaboravnom druženju i prijateljstvu (duboko razvijen smisao za šalu koja je veoma često izazivala kolektivn i nezaustavljiv smeh), a fotografije su sačinjene tokom višednevnog boravaka na turniru u Beogradu.