Užičko kolo – Užičanka

3501

U prvim poratnim godinama poznati harmonikaš Mija Krnjevac ima drugu harmoniku, koju svira Milija Spasojević iz Meljaka (kraj Beograda). Njih dvojica su već tada “žarili i palili” u Beogradu i okolini.

Milija Spasojević - singl sa kolima
Milija Spasojević – singl sa kolima

U kasnijim pedesetim godinama, na jugoslovenskoj estradi se pojavljuje duet braće Spasojević – Ilija i Milija. Iako mlađi, Milija je bio atraktivniji član tog dueta. Za razliku od odmerenog, skoro akademskog stila sviranja Mije Krnjevca, Milija Spasojević svira žustro i temperamentno – to je bilo pravo “fajtersko” sviranje! Otvaranje drugog programa Radio Beograda razbilo je onu konzervativnu šemu emisija narodne muzike, pa je to omogućilo da se na radiju čuje i neobično robusno sviranje Milije Spasojevića, lansirajući svoje slavno “Užičko kolo”, koje oduševljeno prihvataju i harmonikaši i publika. Od 1960. godine, kada je Milija Spasojević snimio singl sa kolima, Užičko kolo je postalo zaštitni znak užičkoga kraja, poznato kao “Užičanka”.

Iako totalna suprotnost u sviračkom nastupu, Milija je, uz Miju Krnjevca, bio uzor generacijama mladih harmonikaša, koji su se opredeljivali za takav temperamentni stil. Ali, životni vrtlozi su oborili toga čarobnjaka harmonike. Umro je 1980. i sahranjen u svom selu Meljaku, gde se rodio 1925.godine. Ispraćen je počastima koje su mu ukazali mnogi harmonikaši, došavši na njegovu sahranu.