Veliki park Riste Tešića

1601
Veliki park nekada
Veliki park nekada

Kako je tadašnji Veliki park izgledao, opisano je u članku u novinama Odjek, pre 100 godina:
“Gornji deo parka je u brdu, donji je u ravnici pored reke Đetinje sa lepim livadama i rudinama. S leve strane pored reke je vrbak, a u pribrežju s desne strane je zasađeno je nekoliko drveta kajsija, bresaka I mladih oraha. U sredini donjeg dela parka zasađen je cvetnjak sa klupama oko njega. Ista slika pruža se do kraja donjeg dela parka do istočnika Ružića. Kroz dva kamena ižljebljenja oluka jure mlazevi bistre i hladne planinske vode, koja potom potočićem teče za kupatilo od dasaka, malo niže od česme. Ovaj potočić ide dalje do pribrežja, ispod oraha, kajsija, bresaka do ulaza u park gde je od njega uređen mali ribnjak. Preko puta Ružića istočnika je hladnjak – venjak, pokriven lisnatim granjem sa dugačkim stolom i dve klupe usađene u zemlju. Tu se, uz čašu hladne vode sa istočnika, služi ratluk, kafa i čašica klekovače. Odmah ispod hladnjaka, dole na reci, nalazi se široka kamena brana pored koje su u vrbaku vezani čamci i čunovi sa veslima.

Veliki park nekada
Veliki park nekada

Iznad česme se uzdiže visoka okomita stena. Pogled sa ove stene na Đetinju prema brani,je vrtoglav, jer se stena nalazi visoko i zasečena je kao kakav kameni zid. Desno od te stene jedna staza vodi na Đavolju stenu. To je jedan poveći blok stena od crvenog kao krv kamena i zemlje.

Veliki park nekada
Veliki park nekada

Levo od one stene više česme ulazi se u gustu i mračnu šumu, sa uzanim stazama i ponekom prostom klupom usđenom u zemlju. To je kao prava džungla od gustoga šipražja i isprepletanog granja sa divno kombinovanim šarenilom raznog bilja, cveća i pečuraka, kao i sa bogatom faunom ptičijeg sveta: žuna, kreja, detlića, štiglića, sjenica, crvenperki, carića, kosova i drugih, koji skakuću veselo s grane na granu ili preleću ispod grana, pevajući i nadpevavajući se u svim skalama: cvrkućući, pućpurikajući i zviždukajući u raznim trilerima, a nad celim ovim ptičijim svetom i horom je car nad svima pticama – pevačicama večito raspevani slavuj.”

Veliki park nekada
Veliki park nekada