„Veseli dečaci” su prvi u Užicu svirali Bitlse

1557
"Veseli dečaci" na probi 1961. godine
“Veseli dečaci” na probi 1961. godine

Godine 1961. u užičkoj Gimanaziji nastaje Vis Veseli dečaci. Tu sviraju: Jovica Mitrašinović istrumeti s klavijaturom, Dragan Božović solo gitara, Pavle Zarić Ricko – bas gitara, Vojo Mulina bubnjevi, Bato Jezdić svira trubu i šeta između Era i Veselih dečaka izvanredno imitirajući Luj Amstroga vokalom i trubom u pesmi “Kad sveci marširaju”.

Kroz ovaj užički sastav prolazi mnoštvo talentovanih vokala, čak tri u vreme kada su bili najpopularniji među užičkom omladinom, zaduženi za različite delove repertoara: Predrag Đurić Đura za tada popularne italijanske kancone, Slobo Mulina za domaće šlagere, Branko Vilimanović za soul, pesme Pet Buna. Tu je svoj život muzičara započeo Ricko, kasnije legendarni užički gitarista, za koga se govorilo da je prvi počeo da koristi rifove progresivne muzike roka u Srbiji. Tu je započeo poznati bubnjar u beogradskim krugovima, profesionalni muzičar Vojo Mulina.

Jovica Mitrašinović je objavio CD "Sećanja", na kojoj nas je podsetio na pesme kroz vreme popularne u Užicu
Jovica Mitrašinović je objavio CD “Sećanja”, na kojoj nas je podsetio na pesme kroz vreme popularne u Užicu

Pop grupa Veseli dečaci postojala je sve do 1965. godine i uz Ere bila jedina grupa koja je u svom repertoaru imala rok standarde, uspevajući bez konkurencije sve do 1963. godine. Jovica Mitrašinović se sećao: “Počeli smo da sviramo bolje, a samim tim su i prihodi rasli, karte su rasprodavane za pola sata. Devojke su šile svečane haljine zbog naših igranki, bili smo prvi Užičani koji su svirali Bitlse, razbili neke barijere i utrli put za one koji će doći posle nas. Bilo je to vreme romantike i nas momaka koji smo svirali numere tada popularnih Zlatnih dečaka, Rej čarlsa, Čabi Čekera, Fest Domina i drugih. Nažalost, tonskog materijala nije ostalo iza nas… Ostalo je par požutelih fotografija”.

Iz grupe prvi odlazi Slobo Mulina, kratko vreme tu je popularni pevač Predrag Đurić Đura, koji je važio za “zavodnika”. Njega zamenjuje Draško Simić, poznat po svom izvođenju kompozicije “ Kuća izlazećeg sunca” britanske grupe Enimals.