Vidre i Ajkule sa Đetinje

495
Do izgradnje plivačkog bujica je stalno nosila plivalište koje su plivači svake godine poravljali uz pomoć Pujda Kovača
Do izgradnje plivačkog bujica je stalno nosila plivalište koje su plivači svake godine poravljali uz pomoć Pujda Kovača

U gradu na Đetinji dugo vremena nije postojao plivački klub. Plivački sport je bio potpuno zamro iako je imao veoma blistavu tradiciju kakvom se nekada nisu mogli pohvaliti pojedini gradove. U prvim posleratnim godinama užički plivači su ispisali zlatnim slovima mnoge stranice letopisa plivačkog sporta u Srbiji. Zvali su ih “Vidre sa Đetinje”…

Pojava plivačkih sportova u Užicu vezana je za imena Bora Kostića, Brana Ćelovića, Prodana i Dragišu Draškića, Špilera i drugih plivača. Pred Drugi sv. rat formiran je Užičkog plivačkog kluba a 1940. Organizovano je prvo zvanično takmičenje užičkih plivača. Za vreme rata nastao je prekid, ipak Plivački klub je povremeno okupljao najbolje mlade plivače.

Kao i fudbalere i prva posleratnu generaciju krasilo je drugarstvo i borbenost. Na svim plivalištima davali su sve od sebe za boje svog kluba i grada. Plivači “Slobode” su tokom pedesetih godina kao i u prvim posleratnim godinama bili najmasovniji i vodili glavnu reč u plivačkom sportu, užoj Srbiji. Da su imali potrbne uslove, dobro plivalište ili bazen, o čijoj izgradnji se počolo govoriti još u vremenu posle oslobođena, užičani bi bili u vrhu ne samo srpskog veđ I jugoslovenskog plivanja. Skoro svake godine bi plivači “Slobode” su su ostajali bez plivališta koje je odnosila Đetinja, nekada I dva puta godišnje.

. Na tribinama na plivalištu nisu mogli da stanu svi zainteresovani
. Na tribinama na plivalištu nisu mogli da stanu svi zainteresovani

Bujica je, na primer 1955. godiine, i u proleće 1955. Godine odnela plivalište, tako da prvenstvo Plivačkog kluba “Sloboda” za ovu godinu nije moglo da se održi u T. Užicu već je u drugoj polovini avgusta odrđano na novoizgrađenom olimpiski bazen u Lučanima. U ovom vremenu od uđičkih najuspešnijijih Užičkih vidri izdvajali su se: Dušan Stanković, Dragoš Vajević, Dušan Stanković, Milijan Cvijović itd.

Logo Plivačkog kluba "Ajkule sa Đetinje"
Logo Plivačkog kluba “Ajkule sa Đetinje”

Ekipno prvenstvo Srbije u plivanju , koje je ožržano 15. Avgusta 1963. Završilo se pobedom užičkih plivača “Sloboda “ je osvojila prvo mesto. Posle dužih priprema, Plivački klub “Sloboda” je 1963. Otvorilo školu plivanja i vaterpola. Upsalo se 60 mladih što je doprinelo još većoj popularnosti sportova u vodi koji su bili uz fudbal najpopularniji u Užicu. Zahvaljujući entuzijazmu sporskih radnika u “Slobodi” Užičani su 1064. Godine bili domaćini takmičenja republičkog ranga. U drugoj polovini jula održano je trodnevno omladinsko prvenstvo Srbije u plivanju, koje je izazvalo ogromno interesevovanje publike. Tribine na plivalištu na plaži su bile male da prime sve zainteresovane Užičane, neki su sa druge strane plaže iz daljine posmatrali takmičenja. Na ovom takmičenju zablistao mladi plivač iz Užca Dragan Kondić.

Gradski bazen, škola plivanja
Gradski bazen, škola plivanja

Od 1964. Godine nastaje period stagnacije sportova na vodi u T. Užicu. Takmičenja su sve ređa, a rezultati sve slabiji, posledica je bila nezaitereovanost Užičana za ove sportove .

Užičani su decenijama čekali da se izgradi gradski bazen. Počeo je sa radom 2013. Godine iako je otvoren tri meseca ranije. Pliivački klub “Ajkule sa Đetinje” počinje sa radom 7. 10. 1913. Na gradskom bazenu u Užicu i nastavlja tradiciju “užičkih vidri”