Zastava, ponos užičkih sokola

2010
Zastavnik užičkog Sokolskog društva
Zastavnik užičkog Sokolskog društva

Od užičkih Sokola i njihove Sokolane, da podseća na vreme kada se u Užicu rađala fizička kultura i sporski život, ostali su samo zastava i stare fotografije. Zastava užičkih Sokola danas se nalazi u užičkom Narodnom muzeju. Možete otići tamo i tražiti da je vidite. Sokolana i njeni Sokoli su bili ukras staroga Užica, a evo kako su je opisali bivši Jehličkini vežbači:

Užička sokolska zastava
Užička sokolska zastava

“Ništa lepše nisam video od svečanih uniformi Sokola, niti šta lepše usklađeno sa prelepim stasom njihovim. Samo vrh takve pojave zadenuto sokolovo pero dobija smisao. Još atraktivniji bi postajali na svojim gimnastičkim priredbama i akademijama, a slavili su Užice i Užičane i na velikim sokolskim sletovima u Pragu. Po izgradnji Sokolane, u njoj se, održavaju gimnastičke i atletske priredbe na vežbalištu ispred Sokolane, kome je kasnije podignut nivo za nekoliko metara materijalom iskopanim kada su pravljeni trezori za narodnu banku.”

Sokolana
Sokolana

U delu Užica, zvanom “preko reke”, stajala je ponosna Sokolana. Jedna od najlepših zgrada u Užicu. Generacije Užičana i njihovih gostiju sa strane su se divili ovoj užičkoj zgradi, njenoj celini ili pojedinostima. Lukovi njenih prozora, kolonada na balkonima i kupola na zadivljujeće lepim površinama krova, kao da su uzeli nešto Aleksandrovovom mostu, prelazištu koji iz grada vodi pravo prema Sokolani.

Most kralja Aleksandara
Most kralja Aleksandara

Pamtim njenu jedinstvenu lepotu, Bila je kao neka stara dama puna ponosa i tradicije. Bilo je to mesto, koje je govorilo o tadašnjoj lepoti i gospostvenosti Užičana. Ponosan sam što pripadam generaciji koja je zapamtila Sokolanu. Kada su rešili da je sruše, zapustili su je namerno ali, ni ta zapuštenost tom zdanju nije mogla oteti jedinstvenu lepotu. Generacije Užičana su išle tamo na gimnastiku i većinu sportova kojima su se bavili. Da plešu na matineu, na koncerte i razne priredbe, čak i na političke skupove koji su takođe bili nezaoblazni u minulom vremenu, ispred Sokolane ili u njenoj prostranoj dvorani, koji su u tom gospodstvenom Užicu bili sa stilom i merom.

Sa majkom Verom ispred Sokolane 1956. godine
Sa majkom Verom ispred Sokolane 1956. godine

Uživali su Užičani pod krovom Sokolane. okrenuta prema Aleksandrovom mostu i Užicu uklapala se u nove trendove i nove sportove.