Užička književnica Zora, borac za ženska prava

1944

Zora Topalović je ćerka Ilije Bošnjakovića, rođena u Užicu 1908. Stvarala je veliki broj dela u prozi i poeziji, ali ostaje nedovoljno poznata široj publici. Umrla je 1996. godine u Beogradu.

Mlada užička književnica Zora Topalović 1930. godine
Mlada užička književnica Zora Topalović 1930. godine

U Užicu nije bila samo poznata po svom literarnom talentu. Od blizu 3500 žena i devojaka, samo je Zora, žena užičkog profesora Jovana Topalovića, šetala u pantalonama. Iako je mnogo njih tračarilo, većina Užičana je tvrdila: “Baš je ona Zora orginalna”. Pesnik Zora Topalović je bila jedna od prvih žena junakinja urbanog Užica u tom vremenu između dva rata, kada su na mnogim javnim mestima Užicu još stajala upozorenja: “Dame, bez pantalona, molim”.

Zora se pojavila kao jedno od najvećih užičkih iznenađenja. Sem što je nosila pantalone, vozila je skije, bob i bila borac za ženska prava. Tada, kada je postalo je jasno da nova uloga žene, sadržana u poslu, zabavi, dobrotvornim društvima, šetnjama i sportu, zahteva i novo odevanje. Kada su u užičkoj varoši odbačeni modeli sa puno materijala, turnir, korset, visoke potpetice i zašiljene cipele, sve što može da odgovara samo u dokolici.

Saga sa Đetinje - život i delo Zore Topalović
Saga sa Đetinje – život i delo Zore Topalović

Zora je napisala posebnu užičku knjigu koju je nazvala “Saga sa Đetinje”, o svom životu u Užicu i stradanju njene porodice u Drugom svetskom ratu.