Ženska gradska nošnja

3107
Srpska gradska nošnja, žena sa decom, 1890. snimio L. Lecter
Srpska gradska nošnja, žena sa decom, 1890. snimio L. Lecter

Deo stare srpske gradske nošnje koji se najduže zadržao čak do godina pred Drugi svetski rat je libada. Zimi je to bio obavezan deo odeće svake Užičanke koja ga nije skidala ni u proleće, rano i pozno leto! To je zasigurno bio najvažniji deo garderobe svake Užičanke. Naravno nisu u svim sezonama nosile isto libade. Za vreme zime kada bi mraz i sneg okovali Užice nosio bi se dugački među Užičankama zasigurno i najpopularniji “zimski” libade. Taj zimski libade nije bio tako dug kako mu je ime govorilo, protezao se od ramena do iznad kolena. Deo koji on nije “štitio” štitila je dugačka topla suknja.

Materijal za lice ove praktične i orginalne odeće upotrebljavao se svileni saten, njena postava se nije mogla zamisliti ako nije bila od toplog jagnjećeg, zečijeg ili lisičijeg šišanog krzana. Kroj dugačkog libadea bio je veoma interesantan. Ova vrsta ženske nošnje se takođe šila, poput tadašnjih muških zimskih kaputa, “na jedan red”. Obe suprotne ivice bile su ukrašene porubljenim krznom, tako da kopče koje su spajale jednu u drugu stranu nisu videle, bivajući prišivene za samu postavu. Takav libade se zakopčavao od vrata pa sve do stomaka.

Vladeta i Geopold, udruženo fotografijom (podelio Miloš Poznanović)
Vladeta i Geopold, udruženo fotografijom (podelio Miloš Poznanović)

Miloš Poznanović: Lazar Lecter je bio jedan od prvih pravih srpskih fotografa, mada se Anastas Jovanović slovi za prvog srpskog fotografa.

Kada se Lazar razboleo, on je podelio fotografsku opremu dvojici sinova. Mlađi Lazarev sin, Geopold, je zajedno sa Užičaninom Vladetom Tomićem 1882. godine, otvorio prvu fotografsku radnju u Užicu.

Podaci su objavljeni u Istoriji srpske kartonke (do 1903. fotografije su kaširane na karton i zato su kartonke). Miroslav Aleksandrić, autor Istorije kartonke, navodi da je imao prilike da vidi samo dvanaest fotografija iz Užičkog ateljea Tomić-Lecter. Kod mene ima devet originalnih fotografija, ali na žalost, samo sam jednu uspeo sa sigurnošću da identifikujem.