Zlatna gondola na Zlatiboru

551
Dejan Petrović je na početku slavlja osvirao himnu
Dejan Petrović je na početku slavlja osvirao himnu
Kabine najveće panoramske gondole
Kabine najveće panoramske gondole

Svi smo govorili samo da prođe ova 2020. godina. i prošla je. Proslavili smo novogodišnje praznike na neki tužan, novi način. Kovid 19. je menjao svet, svi smo se promenili a urbani deo Zlatibora se promenio najviše. Izrastao je u pravi grad stalno gužva, pun turista, gostiju… Širio se na sve strane i više nije bilo lako brzo iskoračiti u nedirnutu prirodu. Urbani deo Zlatibora je pružao luksuz i zabavu i tek kad je se toliko proširio u asvaltu i betonu osetila se potrba za bržim odlaskom u prirodu i na skijaške i planinarske staze Tornika.Tornik je nešto posebno na Zlatiboru kao da ste se vratili u vremenu naročito ako ste u avanturi njegovim dosta divljim planinarskim stazama. Tu ispod samog vrha Tornika kad je TV 5 Imala tv odašiljać jednom prilikom samo na 15 m udaljenosti sam video dva vuka.

Yučić i Stamatović tokom vožnje Gondolom foto Vlada Srbije
Yučić i Stamatović tokom vožnje Gondolom foto Vlada Srbije
Vujo s Tornika vreba planinarku Crvekapicu
Vujo s Tornika vreba planinarku Crvekapicu

Pet godina opština Čajetina čeka da otvori tu najdužu panoramsku gondola na svetu. Samo što je stigla Srpska nova godina gondola je krenula sa radom. I naravno zainteresovanost naroda ogromna, gužva povelika na stanicama gondole kao da je džabe To je bio i najznačajnije događanje u mesecu januaru u Srbiji. Na otvaranje Gold gondole je došao i predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da se raduje svakom uspehu koji dobro donosi građanima i Srbiji:- “Došao sam da čestitam, jer je urađena velika stvar za Srbiju. Imaćemo veliku trku između Zlatibora i Vrnjačke Banje po poseti turista. Želim da vam kažem da ćemo biti uz vas, kao što ste vi uz Srbiju, bez obzira ko je na vlasti. Čestitam gospodinu Stamatoviću i svim stanovnicima Zlatibora i okoline. Rekao je Vučić

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović zahvalio je predsedniku Vučiću što prisustvuje otvaranju gondole, svečanosti važnoj za ovaj kraj, pošto je u pitanju investicija od opšteg interesa i što su uz njegovu pomoć uspeli da otkoče realizaciju projekta i dobiju sve potrebne dozvole. “Ovo je početak dijaloga opozicije i vlasti, i nada se da će to biti u interesu države, Zlatibora i zapadne Srbije.

Gold stanica - Foto Mačič
Gold stanica – Foto Mačič

Odgovorni su rekli da poštuju sve epidemiološke mere, i umesto 10 u kabinama je po tri putnika, izuzev kada su u pitanju porodice. Vožnja od početne stanice do vrha Tornika traje oko 25 minuta, i posle svakog ulaza i izlaza putnika vrši se dezinfekcija.

Gondola se kreće brzinom od oko šest metara u sekundi, kapacitet je 600 putnika na sat, u 55 kabina, a maksimalni kapacitet je 1000 putnika u 90 kabina. Na sredini trase od početne stanice, ka vrhu Tornika je Ribničko jezero, a pored njega planira se izgradnja međustanice.

Predsednik Vučić se provozao gondolom, tokom vožnje je upoznat da će, tu na površini od preko 200 hektara, biti rađen novi projekat pod imenom „Novi Zlatibor“ koji će, biti centar za zdravstveni i sportsko – rekreativni turizam.

Zlatiborci kažu da se, puštanjem u rad gondole počinje jedna nova etapa turističke privrede ovog kraja, ali i čitave Srbije. Veruju, ova turistička atrakcija otplatiće im se za manje od deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu, sa 10 miliona noćenja