Stari kameni most u vremenu 21.veka

1900

Pred kraj dvadesetog veka mi, zaljubljenici u staro Užice, na čelu sa profesorom Miloradom Iskrinom došli smo na ideju da bi bilo veoma dobro za turizam grada da se uradi replika starog kamenog Kasapčića mosta. Reku Đetinju u Užicu su, svojevremeno, premošćavala tri kamena mosta. Lično sam 2014. godine došao do podataka da su dva poticali još iz rimskog vremena pišući novinski članak “Užički broš Kasapčića most” u kome sam objavio dosta novih podataka i fotografija ovog nekadašnjeg užičkog ukrasa.

Za potrebe te ideje, vraćanja replike Kasapčića mosta, prijatelj ovog našeg nastojanja, fotograf u užičkom Narodnom muzeju, Zoran Domanović uradio je nekoliko fotomontaža u kojima je stari most, koga su nemački vojnici, zajedno sa svim užičkim mostovima, srušili te 1944. godine prilikom svog povlačenja kroz Srbiju, smešta u užičko novije vreme. Ovom prilikom objavljujem dve najzanimljivije fotomontaže.

Za napredak ideje povratka užičkog starog kamenog mosta kao i za obnovu užičkog “Starog grada” najzaslužniji je Užičanin Nemanja Nešić, nekadašnji zamenik gradonačelnika Petkvića koji je o tom projektu detaljno razgovarao prilikom posete turskog ambasadora i predstavnika Tike.. Nemanja je u to vreme rekao:

“Mi smo već od tada u intenzivnoj komunikaciji i prepisci sa njima. Mislim da se u ovom momentu taj naš zahtev i inicijativa razmatraju, Idejno rešenje je urađeno – most bi zbog suženog korita Đetinje bio kraći, a uz srednjovekovnu tvrđavu, čija je prva faza konzervacije završena, bio bi to još jedan dragulj baštine grada”.

Ideja o replici starog užičkog kamenog mosta nije odbačena. Prioritet je dat konzervaciji starog grada, a zatim će i most doći na red.. Ova ideja je bila i osnova za okupljanje i formiranje Udruženja “Užičanstvno” i nastanak istoimenog popularnog užičkog portala.