Užičanin koji je prvi nabavio trkački bicikl

654

Posle fudbala u posleratnom Užicu najpopularniji sport bio je biciklizam. Najbolji biciklista toga vremena je bio Prvoslav Šmakić Šmaka. Iako nije bio loš đak, Šmaki je škola bila u drugom planu, pa je otišao na zanat kod tada poznatog majstora Ristivoja Kovačevića, brata moga dede Vitomira, i izučio mašinbravarski zanat. Posle zanata, Šmaka je opremio svoju radionicu i stečeno znanje počeo da primenjuje… Prvo je sastavio od delova zaostalih od Nemaca jedan bicikl, koji su tada bili prava retkost, a zatim, kada je dovoljno zaradio, kupio je trkački bicikl. Ostali Šmakini drugari su postali njegovi najveći navijači, kada je učestvovao na trkama sa tada poznatim užičkim biciklistima: Milivojom, Karaklajom, Botom, Čikirizom, Radom Veljačem… Na biciklu se spuštao niz okomitu Okuku, peo uz Lazića brdo, po dvadesetak puta prelazio preko železničkog mosta na plaži.
Želeo je sve veću brzinu, pa je nabavio moped od 50 kubika, na kome je počeo da pobeđuje na prvim užičkim moto trkama. Da bi mogao da se takmiči sa tadašnjim asovima Misarom, Binom, Pikljom, Vitom Maksimovićem, kasnije je nabavio jači motor BMW i počeo da pobeđuje na republičkim takmičenjima. Iako je Prvoslav Šmakić učestvovao u trkama motora i bio dosta puta šampion, čim je nabavio svoga prvoga “fiću”, prešao je na auto-trke…
Na fotografijama je Šmaka na startu i kao pobednik na cilju jedne od posleratne trke kod “Parčića”. Na trećoj fotografiji je šmaka na svom trkačkom biciklu prilikom dolaska štafete.