Kako do muzike sedamdesetih ?

937

Sredinom sedamdesetih godina 20 veka nama, disko džokejima i muzičkim urednicima iz unutrašnjosti nije bilo lako doći do aktuelne muzike. U to vreme sam radio kao muzički urednik i disko džokej u Omladinskom klubu. Da bi došao do muzike sa svetskih top lista koja je emitovana na Radio Luksemburgu ili piratskoj Radio Karolini morao sam svakoga meseca da odlazim za Beograd vozom kome smo tepali „purnjavi ćira“.

Koliko se sećam ustao bih negde ujutru u 4. Ćira je iz Užica za Beograd kretao u 5. U Beograd je stizao oko 13 časova. Sa železničke stanice bi se popeo Balkanskom, obišao komisione i kupio potrebne ploče koje nađem i ponešto od garederobe. Zatim bih išao u Američku čitaonicu gde bih našao potrebne muzičke časopise, događalo se da i tu pronađem neku LP ploču koja mi je bila potrebna. Ručao bih u ekspres rstoranu „Zagreb“. Posle ručka bih otišao do Doma omladine gde bi se sreo sa nekim od beogradskih kolega (obično sa Zorenom Modlijem) i dogovorio oko razmene muzike na magnetofonskim trakama.

Zatim bih nastavio Makedonskom ulicom do prodavnice ploča Jugotona. Prodavnica je bila uz samu zgradu Politike, sad se tu nalazi neki parking. Iznad prodavnice Jugoton u broju 21 bila je prodavnica pgp rtb. U obadve prodavnice bih odvojio i kupio potrebne ploče U staroj ulici Makedonskoj bile su kafani Grmec i Šumatovac na uglu Nušićeve i Makedonske, kafana pod Lipom, radio Beograd u Hilandarskoj gde se i sad nalazi. To je bio moj Beograd kojeg vise nema.

U jednoj od nabrojanih kafana susreo bi sa sa nekim prijateljem koji studira u Beogradu. Ubio bih vreme do polaska ćire, koji je kretao za Užice u 19 časova  Krenuo bih taksijem na železničku stanicu. U Užice bih stizao purnjavim ćirom obično negde oko 4 pred svitanje. U Beograd bih po muziku išao prvog četvrtka u mesecu da bih petkom i udarnom „subotnjom groznicom“ u diskoteci prezentovao najnoviju muziku sa angloameričke scene.

Na prvoj fotografiji sam u kabini diskoteke OK tokom polovine tih lepih sedamdesetih godina prošloga veka.. Na drugoj nekadašnji komision u BG gde sam najčešće kupovao. Na trećoj je prodavnica PGP u Makndonskoj ulici a na četvrtoj čuveni zaštitni znak Jugotona “nova ploča”…