Srebrni novčić župana Nikole nađen na starom gradu

1926

Priča o županu Nikoli umnogome je i priča o početku kraja srednjovekovne Srbije Nemanjića. Nakon sloma vrhovne vlasti poslednjeg cara Uroša, oblast oko Užica pripala je moćnoj porodici Vojinovića, čiji su se posedi pružali od zaleđa Dubrovnika pa sve do Rudnika. Nju je nasledio župan Nikola Altomanović, sinovac velikog župana Vojislava, i posle poraza Mrnjavčevića na Marici, 1371. godine, postao najjači oblasni gospodar na prostoru nekadašnjeg Carstva. „Bio je veliki junak na oružju i spretan, ali drzak, nepostojan u svojim delima i veroloman, lako se laćao oružja i započinjao rat sa svim vladarima, svojim susedima…”

Ali, ni susedi nisu sedeli skrštenih ruku, posebno knez Lazar i bosanski ban Tvrtko, koji su u pomoć pozvali i ugarskog kralja Ludviga. Bežeći pred tolikom silom, župan Nikola uzaludno je tražio utočište u svojim utvrđenim gradovima, poput Klobuka kod Trebinja i Konavla. Na kraju se ulogorio u Užicu, svojoj poslednjoj odbrani, što je povesničarima dokaz da je ovde utvrda već postojala mnogo pre jeseni 1373. godine, čak i da postoji mogućnost da je izgrađena u vreme šestogodišnje vladavine ovog mladog župana.

Tada je grad opsednut i napadnut vatrom, po svoj prilici zapaljivim strelama. Branioci su se predali, a do tad silni velmoža Nikola je zarobljen, oslepljen i poslat u manastir da čeka smrt. Grad je pripao knezu Lazaru, ali se o njemu iz tog vremena i vremena njegovih naslednika malo ili gotovo ništa ne zna. Doduše, ima romana istorijskih fikcija u kojima se može stvoriti slika toga vremena.

Ostao je i autentični novčić Nikole Altomanovića koji potvrđuje istorijski atentičnost užičkog župana, nađen tokom arheoloških iskopavanja na Starom gradu, što je dalo jednu novu istorijsku dimenziju užičkom gradu. Danas je od njega poznato 13 raznih srebrnih novčića, veoma retki i skupih, na kojima piše “+VЬ HA. BA. BLAGOVERIN ŽOPAIЬ NIKO”.

Danas na veliko zadovoljstvo većine Užičana se obnavlja citadela Staroga grada. Kada bude obnovljena daće jednu potpuno novu dimenziju turističkog Užicu.