Aleksandar istraživač istorije

2194
Dušan Babac i Aleksandar M. Ognjević
Dušan Babac i Aleksandar M. Ognjević

Redakciju sajta Užičanstveno posetio je Aleksandar M. Ognjević i doneo nam svoju najnoviju knjigu “Ratni dnevnik Vojske Kraljevine Jugoslavije – april 1941”. Predhodno je bio koautor sa Dušanom Babcem knjige „Tajna kraljevskog blaga”, koja govori o prenosu zlata u Englesku (maj 1939), prenosu zlata iz Engleske u SAD (1940), prenosu zlata u SAD preko Švajcarske (1939/1940), prenosu zlata u SAD preko Atine (1940), o sudbini blaga iz manastira Ostrog, pljačkanju zlata u Nikšiću, na Cetinju i u Herceg Novom…

Aleksandar M. Ognjević
Aleksandar M. Ognjević

Aleksandar M. Ognjević rođen je 1967. godine u Užicu. Danas živi u Beogradu. Proteklih trideset godina aktivno se bavio istraživanjem istorije Vazduhoplovstva vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije. Aca je i poznati aviomaketar, pisao je feljtone i objavljivao članke. Autor je i izdavač knjige „Bristol Blenheim“. Član je prestižnog Britanskog udruženja The Blenheim Society, kao i udruženja vojnih pilota „Ma 2+“. Dugogodišnji je saradnik Muzeja vazduhoplovstva u Surčinu, a sada i sarednik našeg užičanstvenog sajta.
Knjigu „Ratni dnevnik vazduhoplovstva Vojske Kraljevine Jugoslavije – april 1941″ prvo je predstavio u njegovom rodnom Užicu, u Gradskom kulturnom centru, u junu 2016. godine.

Ratni dnevnik vazduhoplovstva Vojske Kraljevine Jugoslavije - april 1941
Ratni dnevnik vazduhoplovstva Vojske Kraljevine Jugoslavije – april 1941

Vazduhoplovstvo vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije, kao i sve što je imalo veze sa njim i oko njega, decenijama je bilo tabu tema na prostoru SFRJ. Vrlo smišljeno, organizovano i u okviru temeljnog brisanja svega što ima veze sa Kraljevinom Srbijom i Jugoslavijom, kao i dinastijom Karađorđević, sa istorijske mape su nasilno obrisani i vazduhoplovci Kreljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije. U ime lažnog brastva i jedinstva.