April 1960.

2506
Prvi s leva sa harmonikom Jovica Mitrašinović, kasnije jedan od prvih užičkih rokera
Prvi s leva sa harmonikom Jovica Mitrašinović, kasnije jedan od prvih užičkih rokera

Ovoga meseca u bioskopu “Zlatibor” igrali su filmovi: “Sunce se opet rađa”, dečiji “Čarobna vodenica” i “Zločin i kazna”. U Domu armije su se prikazivali filmovi “Zvezda putuje na jug” i “Neočekivana Ljubav”, a održan je i koncert KUD “Tanec” iz Skoplja i koncert hora instrumentalnih i vokalnih solista Osnovne škole “Dušan Jerković”. Dirigovao i najviše zažlužan za ovaj nastup bio je nastavnik muzike Miloš Broćić. Najuspećniji su bili vokalni solisti; Vojin Mulina, Slobodan Pavlović, Gordana Mlađenović. Solisti na harmonici su bili: Dušanka Radović, Desanka Đurić i Jovica Mitrašinović, učenik petog razreda, koji je izveo kompozicije Montijev “Čardaš” i Pestalocijevu kompoziciju “Čiri biri bi”.

Milan Milivojević sa Rakijskog na Rakijskom, na početku šezdesetih. Užička biciklistička legenda, koji je ceo život posvetio biciklizmu i biciklama
Milan Milivojević sa Rakijskog na Rakijskom, na početku šezdesetih. Užička biciklistička legenda, koji je ceo život posvetio biciklizmu i biciklama

KUD “Aleksa Dejović” je imalo dva nastupa, u Radničkom domu u Sevojni i u “Cveti Dabić”. Nastupili su mešoviti hor, zabavni i tamburaški orkestar. Hor je otpevao pesme “Steg partije”, “Bilećanka”, “Naš Prvi maj”, “Oj talas”. Posle su pevali Olgica Briševac, sestre Poznanović, Milan Drndarević, Milorad Milosavljević i Radovan Vučković. Zabavni orkestar društva, kojim je rukovodio Miloš Broćić, svirao je muziku za igru.

Biciklistički klub “Era” otvorio je 24 aprila sezonu trkom Užice – Sevojno. “Posle naporne borbe savlađivanja uspona Dovarje, prvi je stigao Milomir Radivojević, a drugi je bio Marko Mutavdžić”. Trku je pratio veliki broj gledalaca.

Rokenrol uzori iz pedesetih - Bil Heli i Komete
Rokenrol uzori iz pedesetih – Bil Heli i Komete

Ostalo je zapisano kako se 24. aprila (1960), u toku proslave dana Gimnazije, pojavio u Užicu rokenrol i kako je prihvaćen od tadašnjih novinara. Novinar Vesti St. O. je povodom toga zapisao: “Iako je to bila njihova svečanost, na koju su nas pozvali da u istoj zajedno sa njima učestvujemo, ona nije prošla onako kako je zamišljena i kako je trebalo. Zato su uglavnom krivi domaćini – učenici i nastavnici Gimnazije. Za čitavo vreme priredbe bilo je mnogo loših postupaka i raznovrsnih ispada, da je u celini sve ispalo i proteklo u znaku blamiranja i same svečanosti i onih koji su na nju bili pozvani. Nije potrebno da ističem detalje, za čudo bilo ih je suviše i na izbor, počev od glasnog zevanja, raznih upadica i galame, do otvorenih drskih podsmevanja. Njihovo gromoglasno i gotovo demostrativno aplaudiranje jednom neozbiljnom dečaku (Sveto Vuković pevač VIS-a “Smak sveta”), koji, uzgred budi rečeno, ne ume ni pristojno da se ponaša na sceni, a koji je otpevao nekakvu teksašku – pomodarsku tralalajku (otpevao je pesmu s kojom je započeo pravi uspon roka “Rock Around the Clock” sastava “Bill Haley & His Comets” iz 1955 godine), ne dokazuje ništa drugo osim to da ovi neobuzdani mladići ne vladaju ni merom, ni ozbiljnim estetskim ukusom.”

“Očevidno, ti mladići i devojke, koji reflektiraju da već ove, ili kroz godinu, dve, dobiju diplomu zrelosti, kako se pokazalo, vrlo malo znaju o prošlosti svoga naroda i kraja, i o tome kako treba da se ponašaju. Priličan broj njih zaslužio je najbolje rečeno, da to veče zbog svojih ispada bude ozbiljno povučen za uvo i da se po kazni premesti u zadnju klupu.”

Druga varijanta
Druga varijanta “Smaka sveta”

Na fotografije s leva stoje Đorđe Vasić, Milan Đurić, sede Mićo Kovačević zv. “Loknica” i Konstantin Krželić. Ova druga varijata Smaka sveta, posle odlaska Sveta Vukovića i braće Zagorac, koristila je ženske prateće glasove na nastupima, ali na žalost imena ove dve devojčice su se izgubila u vremenu.

Nastup Sveta Vukovića i Smaka Sveta bio je te 1960 u užičkoj Gimnaziji je prva pomena rokenrola u Užicu. Ovaj VIS sigurno je najznačajniji za početake rokenrola u varoši na obali Đetinje. Tada je osnovna prva rok grupa u Užicu – Smak Sveta, koja je u svom repertoaru imala rok standarde. Kasnije sviraju pri Društvenom domu na novosagrađenom trgu. Ova užička grupa je nastala zahvaljujućin entuzijasti, tadašnjem predsedniku omladine, Draganu Stankoviću, koji je bio i organizator igranki, koncerata i ostalog u užičkoj urbanoj kulturi mladih.
U VIS-u Smak Sveta nastupaju: Sveto Vuković vokalni solista, Nenad Zagorac – bas gitara i vokal, Konstantin Krželić – bubnjevi, Milan Đurić gitara i Đorće Vasić – gitara i vokal. Prve igranke sviraju u holu Društvenog doma, danas biblioteka. Igranke su bile veoma posećene, tako da predsednik Stanković odlučuje da osnuje još jedan sastav i kupi kvalitetne istrumente, za koje je raspisao konkurs. Instrumente će dobiti sastav s Pašinovca – Meteori, postaće konkurecija Smaku sveta. Kasnije se ipak pokazalo da su Smak sveta bili “naprednija” rok grupa, Bili su nosioci tadašnjeg modnog trenda, nosili su dugu kosu, odela s epoletama, prvi su “prošetali” Užicem “Levis” farmerke (zahvaljujući rođacima u inostranstvu).