Mart 1960.

2119

U Martu mesecu 1960. godine, u bioskopu “Zlatibor”, igrao je vestern “Linija za Takson” i “Valentino”, film o najvećoj zvezdi nemog filma. Na sceni pozorišta izvodile su se predstave “Bludnica dostojna poštovanja” i “Dama sa kamelijama”, koju je igrala glumica Ankica Stanojević. Užičko pozorište je dobilo svoj autobus od saveta za kuturu NR Srbije. U Domu armije je gostovalo Atelje 212 sa prestavom “Čin-čin”, u kojoj je su glavne uloge igrali Ljuba Tadić i Ljiljana Krstić. Dramska sekcija Ekonomske škole je izvela komediju “Svet” Branislava Nušića. Takođe, u Ekonomskoj školi je održano predavanje o seksualnom vaspitanju, predavač je bio dr Milan Zanković, koji je naročito istakao “štetan uticaj pornografske literature i erotskih filmova na pravilno seksualno obaveštavanje i vaspitavanje omladine”. Udruženje medicinskih radnika je usvojilo odluku da besplatno izvrši vakcinaciju dece i omladine u školama i na radnim akcijama. Osnovan je upravni odbor podružnice prosvetnih i naučnih radnika Užica, za presednika je izabran prof. Branko Kovačević, a za sekretara učitelj Miloš Paunović. Održani su i izbori za opštinsko veće.

FAP GVF-U - Ikarus međugradski
FAP GVF-U – Ikarus međugradski

Užičko auto-transportno preduzeče “Lasta” kupilo je šest novih autobusa, tri iz Mađarske i tri iz fabrike automobila iz Priboja. U Jugoslaviji je tada bila velika potreba za autobusima, a kako ih nije bilo dovoljno, putnici su voženi u kamionima. FAP, po potpisivanju licence sa kompanijom Saurer Werke, kreće u proizvodnju i autobusa, međutim, niti jedna karosernica nije imala dovoljne kapacitete kako bi se zadovoljilo tržište. Zato se tokom pedesetih i početkom šezdesetih na istoj osnovi izrađivalo dosta različitih autobusa. Ovo su neki FAP-ovi iz tog perioda, koje je koristila užička “Lasta”, i koja je malo kasnije, zbog istoimenog beogradskog transportnog preduzeća, promenila ime u “Raketa”.

Ovakve autobuse FAPa je užička
Ovakve autobuse FAPa je užička “Raketa” koristila šezdesetih za gradski prevoz

Bile su stvarno tri “Laste” u Srbiji: beogradska, valjevska i užička. Beogradsaka je ostala, a Valjevci svoju preimenovali u “Strela”. Urbana legenda kaže da Užičani nisu mogli da se dogovore, pa pozvali Pipelju, a on im rekao: – “S kraja na kraj sveta, najbrže će vas odvesti raketa”. I Miodrag Petrović bi kum budućem jednom od najvećih transportno-prevoznih srpskih preduzeća.

A tu je i fotografija, kako je to izgledalo u praksi, za koju je Užičanin Miodrag Drobnjaković rekao: “Mislim da je šofer Stanimir – Cane (muž Rade šoferke), a kondukterka Ana Lazić. Liči mi da je slikano ispred današnje pekare “Gudurić”, na Lipi, kod ulaza na pijac.”

“Lastin” šofer Stanimir i kondukterka Ana Lazić

Ovoga meseca su se događala razna “čudesa”. Ovca poljoprivrednika Vukašina Radovića iz Jablanice ojagnjila je četvoro jagnjića. Lovci Branko Đurović i Miomir Vidić krenuli u lov na zečeve i u ataru sela Duboko su ubili vuka od 60 kilograma, doneli su ga okačenog na motku do Vidićeve kuće, gde su životinju odrali i odneli u preduzeće za otkup kože. Tek tada su doznali da nisu ubili vuka već psa vučjaka.

Lopovi su obili tada jedinu užičku robnu kuću “Obnova” i prodavnicu na Lipi, “Fruška gora”. Uhvaćeni su u toku noći. Bili su to Živorad Aksentijević i Dušan Milojković iz Kragujevca.