Maj 1960.

1934
Autoportret Vase Pomorišca
Autoportret Vase Pomorišca

U maju u Užicu se dogodilo poprilično kulturnih događaja. U Domu JNA gostovalo je Niško pozorište sa predstavom “Vavilonske kule”, a nekoliko dana kasnije je gostovao “Kolo”, ansambl narodnih pesama i igara. KUD Aleksa Dejovć gostovao je u Čajetini. Pozorišna sekcija Gimnazije izvela je pozorišnu predstavu “Dve sirotice” sa velikim uspehom.

U sali Narodnog odbora sreza (danas sala Skupštine opštine) održana je izložba slikara Vase Pomorišca. Zapisano je: “Ovu izložbu karakteristiše kontiutivna ravnoteža njegovih ulja, akvarela i crteža”.

U Muzeju ustanka 1941 (Narodni muzej Užica), otvorena je izložba vajara, tada mlađe generacije, Milana Vergovića. Izložbu je otvorio Novak Živković. Inače, to je bila prva izložba skulpture održana u Užicu. Otvorena je pred velikim brojem građana. Zapisano je: “Materijal Vergoviću nije samo slučajan medijum, nego, jedan od ne malo važnih elemenata u građenju skulpture, i on naročitu pažnju obraća na njega”.

Rajko Ječmenica sa šeširom na zadatku
Rajko Ječmenica sa šeširom na zadatku

Za presednika Narodnog odbora opštine izabran je Rajko Ječmenica, a za sekretara Petar Antonijević, do tada zamenik komandanta Glavnog štaba omladinskih radnih brigada.

Ovoga meseca Užičani su imali neočekivano prvomajsko uzbuđenje. Pet mladića, koristeći opšte veselje i raspoloženje za vreme vatrometa u oči prvoga maja u Sarajevu, započeli su avanturu koja je podsećala, kako bi danas rekli, na film “Taksi” Luk Besona. Ukravši uoči Prvoga maja, tačnije u 22 sata u centru Sarajeva, putnički automobil Opel – rekord, krenuli su preko Romanije, Višegrada, Mokre Gore, prema Užicu. Na jednoj opasnijoj krivini preko Šargana, kola su se zarila u obalu. U blizini su radnici Kotromana bili na prvomajskom izletu. Od njih kradu novoga, jačega Forda, koji je nosio registarsku tablicu S-10751 i ogromnom brzinom prelaze put do Užica. Većina Užičana je bila na uranku u Adi. Oko 9,30 časova u miliciji su dobili kratak izveštaj: “Sa Šargana ukraden automobil, isti u punoj brzini prošao kroz Biosku”. U Užicu su mu postavili zasede, ali sarajevski avanturisti se nisu obazirali na pozive milicije da stanu. U punoj brzini su prošli kroz Užice, na svu sreću na ulici nije bilo mnogo sveta. Za njima je odmah krenulo u poteru pet miliciskih vozila. Nastavila se trka, kakvu prolaznici i oni koji žive uz put od Užica do Požege, nikada nisu videli. Ukradeni “Ford” preletao je uvale, u krivine uleteo brzinom od preko 100 kilometara na čas, dizao se na dva točka i u poslednjim trenucima izbegavao sudare sa vozilima iz suprotnog pravca. Tek kod Šengolja u Visibabi su uspeli da ih opkole, odmah su istrčali iz kola i počeli da beže. Trka se nastavila preko šuma, potoka, jendeka. Pregazili su Đetinju, jurili preko Gorobilja, preplivali Moravu, zavaravali trag. Posle šest časova su pohvatani, sva petorica, i dovedeni u Užice i zatvoreni. Posle nekoliko dana su predati miliciji u Sarajevu.

Dana, iz Omladinske 28, spremna za popodnevni matine u Hotelu
Dana, iz Omladinske 28, spremna za popodnevni matine u Hotelu “Zlatibor”

U sali Doma Armije održan je šahovski turnir između odabranih šahista JNA i ekipe pravnika iz Užica. Pobedili su vojnici. U istoj ustanovi je gostovalo Jugoslovensko dramsko pozorište sa predstavom “Strašni roditelji”. Jedina zamerka se odnosila na roditelje, koji su bukvalno shvatili poruku sa plahata da se ova drama preporučuje roditeljima i deci, i doveli decu predškolskog uzrasta.

Užičanke iz starih građanskih porodica s kraja pedesetih godina 20. veka kao da su iskoračile sa platna bašte Bioskopa “Zlatibor“, iz nekog americkog filma. Sišle u svojim plišanim cipelicama na prašnjavu užičku kaldrmu, što slikovito dočarava i priložena fotografija.

U bioskopu Doma su igrali filmovi “Crni dosije” i “Čovek u kratkim pantalonama”. U Bioskopu “Zlatibor” su igrali filmovi “Obračun u Tejbl Roku” i “Vozovi za zapad”.
Za predsednika komore ponovo je izabran Vitomir Čvorović, koji je podneo referat “o narednim zadacima”. Pušten je u rad novopodignuti vodovodni filter u Vrelima.

Priredba Osnovne škole
Priredba Osnovne škole “Nada Matić”

Osnovna škola Nada Matić održala je svoju priredbu. Na repertoaru su bile horske pesme, recitacije, ritmičke igre, istrumentalni i vokalni solisti, a izveli su i dečiji pozorišni komad “Izgubljena svirala”. Horom je dirigovao nastavnik muzike, Milenko Đurić. Od vokalnih solista istakla se učenica Nada Končar, učenica osmog razreda, i Nataša Višnjić, učenica sedmog razreda. Kao istrumentalni solisti nastupili su Dragan Tripković – harmonika i Živa Mirković – klavir. Recitovali su: Dragan Penčeković, Gordana Lazić i Nada Končar. Nastavnica fiskulture, Nada Spasojević, spremila je ritmičku igru. Dramska sekcija je izvela pomenuti pozorišni komad u pet slika. Na priredbi su se najviše istakli Nada Končar i Neđo Radovanović.

Učenici Učiteljske škole gradili su spomen park na Pori, a ovoga maja su najviše su radili učenici prvog i drugog razrda.
U subotu 21. maja iz Užica su otišli izabrani pioniri da Titu čestitaju 68 rođendan i bili gosti sledeći dan u Belom dvoru. Povodm toga u Užicu je održan veliki slet DTV “Partizan”.

Ulaz u baštu Bioskopa
Ulaz u baštu Bioskopa “Zlatibor”

Pripremljena je letnja bašta Bioskopa “Zlatibor” za letnju sezonu. Tada je direktor najpopularnijeg bioskopa u Užicu bio Branko Jeremić. Bašta je bila prekrivena, tako da više nije zavisila od toga da li će padati kiša. Prednji deo bašte je bio pokriven ciradom, a zadnji talasastim tablama. 23. Maja ove 1960. godine je montiran prvi sinemaskop.

U “Vestima” od 19 maja 1960 se pojavio zanimljiv mali oglas: “Objavljujem narodu da nemam nikakvu moć nadrilekarstva – vračanja i da na ime toga nikoga ne primam. U protivnom ko dođe, tužiću ga sudu i nadležnim organima vlasti. Milica Dragutinović, Bjeloparica, Kosjerić”.