Novembar 1960.

2081
Plakata filma "Jare za dve pare"
Plakata filma “Jare za dve pare”

U bioskopu Doma armije su igrali filmovi: “Ne čekaj maj”, “Jare za dve pare”, “Na poslednjoj stanici”, “Vasa Železnova” i “Rođen je čovek”.

Ovoga meseca su dobro napredovali radovi na putu preko Zabučja, koji su započeli pre četiri godine. Osamdeset domaćinstava Zabučja i Prljevine su se založili, naročito ovoga meseca, da put bude što pre gotov, tako da su od početka ove godine izgradili 2,5 kilometara puta, širine 3,5 metara, sa odličnom kamenom podlogom.

Tekstilno preduzeće “Cveta Dabić” proizvodilo je 25.000 metara tkanine dnevno u tri smene. Radnici preduzeća su odlučili da pomognu izgradnju Tehničke škole sa 4.000.000 dinara. Mesarska prerađivačko – proizvođačka zadruga je promenila ime u “Mesar”, preduzeće za proizvodnju i preradu mesa. “Desa Petronijević” je podigla kredit od 6.000.000 dinara za obrtna sredstva. Stambena zadruga centar donela svoj prvi pravilnik.

Krojačka zadruga je objavila da je spremna da otvori prodavnicu na trgu u decembru. Prodavnica “Povrtar” na Zelenom pijacu, koji se tada nalazio na mestu gde je danas Hotel “Zlatibor” (Sivonja) počeće sa prodajom sveže ribe, koja će se dopremati iz Apatina i Osjeka. Sem toga, počeće prodaju žive ribe, pošto se radi bazen u samoj prodavnici, u koju će se dopremati iz ribnjaka koji se gradi u Jazovima. Preduzeće “24. septembar” radi visokonaponski kabal od trafo stanice na “Lipi” do trga, kao i izgradnju trafo stanice Uremovački potok. Užičko autotransportno preduzeće “Lasta” (Raketa) odlučilo je da investira 1.610.000 dinara za izgradnju nove beogradske autobuske stanice.

Građevinsko preduzeđe “Zlatibor” je počelo izgradnju dva solitera za Valjaonicu bakra kraj fudbalskog stadiona. Radnici Muzeja su sarađivali sa osnovnom školom “Dušan Jerković”, u zajedničkom pošumljavanju brega iznad muzeja.

Izašle su u javnost priče kako se vlasnici stanova ponašaju prema stanarima kada reše da im dignu kiriju. Rajko Ristanović je svom stanaru Milomiru Mlađenoviću ukinuo struju i nje hteo da primi kiriju, dok je drugom stanaru Cvetku Radojčiću izbacio drva na ulicu, pa ga tužio što ista drži u kući. Ljuta u nameri da svog stanara Obrada Cicvarića ograniči i uznemiri ga, Jovanka Milićević je pregrađivala sandukom sa prasadima dvorište, tamo gde mu najviše smetaju. Događalo se da gazdina porodica tuče svoje stanare, da sipaju rastvoren gar u vodi sa tavana da bi oštetili stanareve stvari, da proda deo dvorišta na kome je WC da bi stanar ostao bez njega.

Užičanin Milan Aleksić je konstruisao rešo za prženje kafe. Na običan rešo je postavljena limena kutija sa dvostrukim dnom. Jedan deo je povezan sa električnom energijom i dejstvuje kao mali elekromagnet. Kada se u posudu stavi kafa i rešo uključi, mali elektromotor počne da trese dno i kafa se na taj način meša i prevrće.

Gradski bazen na
Gradski bazen na “Carini” 2012.godine – od ideje do realizacije 52 godine

U vestima od 17. novembra 1960. se pojavio članak “Da li će naš grad dobiti bazen?”. Dobio ga je posle 52 godina. Godine 2012. otvoren je na Skavkov dan grada, posle mučne izgradnje, pune sitnih lopovluka. Grad je uložio oko 300 miliona dinara u ovaj objekat u užičkom naselju Carina. Dimenzije bazena su 25 sa 33 metra, a u sklopu bazena postoji fitnes sala, ugostiteljski objekat i drugi komercijalni sadržaji. Radove na izgradnji bazena izvodili su “Putevi Užice” i “Jedinstvo Sevojno”.

Vratimo se u 1960. god. Proslavljeno je 29. novembra 17 godina republike. Grad je dobio novu ulicu, nazvana je “Bosanska”, koja vezuje grad sa Terazijama i Turicom. Valjaonica bakra je objavila da će umesto odmarališta na Rabu izgraditi odmaralište u Budvi.

Radna akcija na trasi puta Preljina - Čačak - Užice
Radna akcija na trasi puta Preljina – Čačak – Užice

Otvoren je put Preljina – Čačak – Užice. 1200 brigadira poslednje smene je završilo posao. U GP “Zlatibor” su nagradili bageriste Milivoja Arsenijevića i Dragana Vukajlovića sa 15.000 dinara za uspešan rad.

Preduzeće “Duvan” otvorilo je trafiku na počtku ulice Dušana Višića. Preduzeće “Koža” otvorilo je u Gluvaćima magacin od 450 kvadrata.

U Čačku Sloboda – Borac igrali su 0:0. Na rang listi Borac je bio drugin iza Sloge iz Ivanjicen a Sloboda treća u Kragujevačkoj zoni. Tada je Sloboda igrala u sastavu: Lopin, Dančić, Savić, Jovanović, Koković, Z. Jovanović, Stanić, Mitić, Jokić, Gardić, Tamburić i Milosavljević.