Oktobar 1960.

2199

U oktobru ove 1960, u Domu armije igrali su filmovi: “Div” I i II deo, i “Gospodin 880”. U pozorištu su izvedene dve premijere. Predstava “Na zelenoj reci čun” govori o ratu, NDH, narodno oslobodilačkoj borbi. Druga je bila drama “Čarobnjak koji donosi kišu”.

Formiran je Sreski odbor za akcije pošumljavanja. Fabrika kože “Partizanka” uložila je velika srestva za proširenje finalnih proizvoda od svinjske kože. Industrijsko preduzeće Trešnjica je promenilo ime u Drvni kombinat Trešnjica, a njihov godišnji plan od 170 miliona dinara je prebačen u prvom tromesečju. Doneli su i odluku da izdvoje 300.000 dinara za kadrove Tehničke škole. I molersko farbarska zadruga promenila je ime u “Uzor”. Štamparsko preduzeće “Dimitrije Tucović” proširilo je svoju delatnost, počeli su da izdaju poslovne knjige i obrasce.

Osnovana je Direkcija sreza za vodovod. Za direktora je postavljen Draško Drašković. Usled nedostatka ekonomskih uslova za rad, prestala je sa radom Ogledna stanica za melioraciju livada, pašnjaka i unapređenje stočarstva na Zlatiboru – Partizanskim vodama.

Na molbu Opšte bolnice, Radnički savet Valjaonice bakra doneo je odluku o pomoći istoj u iznosu 5.000.000 dinara, radi nabavke najnužnijih aparata i istrumenata.

Na fotografiji atmosfera
Na fotografiji atmosfera “Dečije nedelje” na “Carini” na početku šezdesetih kod Stojića dućana

Kolektiv knjižare “Pobeda” prihvatio je ponudu samostalne radnje “Štampa” da se spoje u jedno preduzeće.

Preduzeće za eksplataciju gvozdene rude u izgradnji dobilo je lokaciju u ul. Heroja Jerkovića za podizanje stambeno poslovne zgrade.

Proslavljena je dečija nedelja, devojčice su prodavale markice, izvedena je lutkarska prestava “Loptica skočica”, a velika sala Doma armije je bila mala da primi sve male gledaoce. Na dečijem zabavnom parku u blizine Gradske čitaonice (danas se tu nalazi parking i Robna kuća Beograd, bio je i dečiji ringišpil, kojim je upravljao čika Momo Gukić iz Velikog parka).
Inače pedesetih i šezdesetih se održavala “Dečija nedelja”. Sve je bilo podređeno deci tog dana u Užicu. Na igralištima i u školama, u mesnim zajednicama, održavale su se manifestacije na koje bi roditeli dovodili decu. To je bio najpre pokrenuo Crveni krst, koji je za dobrovoljni prilog kačio “markice” na rever, koje su označavale ko je učestvovao u toj dobrovoljnoj akciji.

Užički gimnazijalci na Lovćenu
Užički gimnazijalci na Lovćenu

Učenici Učiteljske škole otišli na eskurziju za Plitvice a gimnazijalci obišli Crnu Goru, najzanimljivije im je bilo na Lovćenu, gde su obišli Njegošev mauzolej. Bili su u Mostaru i u Sarajevu, gde su gledali utakmicu Crvena zvezda – Sarajevo. U Dubrovniku su obišli stari deo grada i Lokrum.

Na incijativu profesora fizičkog, Vlajka Kovačevića, Školski komitet Učiteljske škole doneo je odluku da se na delu pomoćnog terena užiškog stadiona “24 septembar” izgrade školski tereni. Tu je postojao neiskorišćen prostor koji je opština dodelila Učiteljskoj školi. Svi radovi su izvođeni po utvrđenom planu, pod budnim okom profesora Vlajka.

Učenici Učiteljske škole su većinom sami gradili svoj stadion (foto Vlajko Kovačević)
Učenici Učiteljske škole su većinom sami gradili svoj stadion (foto Vlajko Kovačević)

Napravljeni su igralište za odbojku, košarku i rukomet, jama za skokove. Igralište je ograđeno i imalo je tribine na koje se moglo smestiti 660 sedišta. Ovaj sporski objekat je bio generacijama poznat kao “Vlajkov stadion”, porušen je kada je pokušano proširenje Slobodinog stadiona.

Posle četiri godine, urednik “Vesti” Stojan Obradović je otišao na novu dužnost u Beograd. Dok je bio u Užicu, sem što je bio urednik, bio je i član Sreskog komiteta Saveza komunista, član presedništva sreskog odbora SSRN, odbornik Narodnog odbora sreza, presednik Saveta za kulturu Narodnog odbora sreza, potpresednik Turističkog saveza sreza, član Predsedništva Kulturno prosvetne zajednice Sreza, predsednik Kulturno umetničkog društva “Aleksa Dejović”, član uprave saveza DTV “Partizan” za Srez Užice. Ipak je bilo najvažnije da je bio član saveza komunisa od 1940. i nosilac spomenice 1941.

Retka fotografija u boji iz tog vremena. Na "Vlajkovom stadionu" učenici pred svlačionicom (slajd Vlajka Kovačevića)
Retka fotografija u boji iz tog vremena. Na “Vlajkovom stadionu” učenici pred svlačionicom (slajd Vlajka Kovačevića)

15. oktobra Dečija konfekcija “Desa Petronijević” je proslavila 12 godina postojanja i 12 godina rada. Metalsko preduzeće “Metaloprerada” podiže za odmor svojih radnika vikend kuću na Zlatiboru. “Trešnjica” je dobila lokaciju u Krčagovu za izradu poslovne zgrade. Valjaonica je donela odluku da pomogne Školu učenika u privredi.

U punoj sali Doma armije je održana revija zabavne muzike. Učstvovali su Anica Zubović, Nada Knežević, Predrag Cune Gojković i orkestar “Komet” Časlava Stojanovića.

Dogodilo se oblasno takmičenje vatrogasaca Užica, Čačka i Prjepolja. Počelo je defileom 80 vatrogasaca, imitiranje gašenja požara, pa brza vežba na motornoj pumpi. Na kraju je izvedeno polaganje ispita iz poznavanja mašina i tehnike vatrogastva. Prvo mesto su osvoili užički vatrogasci.

Trgovinsko preduzeće “Terazije” otvara novu prodavnicu u gradu na glavnoj ulici br. 133, na trgu, prodavnicu autodelova. U njoj će se pored motornih vozila i auto delova i pribora, prodavati i šivaće mašine i bicikle.

Počela je montaža sinemaskop tehnike u Domu armije. Za to vreme priprema se rušenje Bioskopa “Zlatibor”, koji se nalazio na mestu gde je dečije igralište iza zgrada na trgu, pored Robne kuće “Progres”.

Užička opština je otvorila posebnu prostoriju za registrovanje bračnih parova. “Prostorija je ukusno omalana, ukrašena saksijama cveća, dvema slikama sa prigodnim motivima i bistom presednika Tita. Mladi parovi će biti od sada registrovani u prijatnoj i svečanoj atmosferi.”