Bioskop “Partizan” (Art)

3205

Koliko je bioskop bio popularan u Užicu, govori podatak da su mnogi dolazili da gledaju filmove prelazeći po deset-dvadeset kilometara. Koliko je film uticao na urbani život i kulturu govori i ta činjenica da su se u filmskoj kritici, najpre u lokalnoj štampi, ogledali svi budući vrhunski umetnici i književnici, među kojima i užičanin akadamik Ljubomir Simović. Bioskop je bio presudan u vreme pedesetih i šezdesetih, glavna prednost grada nad selom, pravi “magnet” za naseljavanje mladih sa sela u grad.
Novo doba užičkih bioskopa započelo je u maju 1960. godine Pripremljena je letnja bašta bioskopa “Zlatibor” za sezonu, a tada je direktor najpopularnijeg užičkog bioskopa bio Branko Jeremić. Bašta je bila prekrivena, tako da više nije zavisila od vremenskih nepogoda. Prednji deo bašte je bio pokriven ciradom, a zadnji talasastim tablama. 23. Maja 1960. godine je montiran je prvi sinemaskop. Juna 1960. godine, posle montiranog sinamaskopa u bašti bioskopa “Zlatibor”, prvo je prikazivan film “Neki to vole vruće”, američka komedija sa Merlin Monro u glavnoj ulozi. U novembru 1960 započeta je montaža sinemaskop tehnike u Domu armije. Za to vreme priprema se rušenje bioskopa “Zlatibor, koji se nalazio na mestu gde je dečije igralište, iza zgrada na Trgu, pored Robne kuće “Progres”. U oktobru je odobreno idejno rešenje za novi bioskop, a upravnik bioskopa “Zlatibor” Jeremijić objavio je da će biti izgrađen u toku 1961.godine: “Novi bioskop će imati 800 tapaciranih sedišta, novu aparaturu”. Ipak, u junu 1963. godine završen je novi bioskop koji ima 707 sedišta, tada jedan od najmodernijih u Titovoj Jugoslaviji. Ima galeriju, za ono vreme prostrane holove, uređaje za klimatizaciju.

Nekadašnja sala bioskopa “Partizan”
Nekadašnja sala bioskopa “Partizan”

Podignut na Trgu, odmah do Gradske kafane, njegova izgradnja je stajala 230 miliona dinara. Bioskop je čekao prvi dolazeći državni praznik 4. juli, Dan borca, da bi bio otvoren. Dobio je ime kao i Trg “Partizan”. Stari bioskop “Zlatibor”, koji je imao 400 sedišta i baštu, srušen je zbog dogradnje Trga Partizana. Novi bioskop je projektovao beogradski arhitekta Milorad Pantović. U 10 sati, na svečan način, u prisustvu većeg broja zvanica otvoren je bioskop “Partizan”, još jedan ponos gradnje GP “Zlatibora”. Kako je novi bioskop izgledao opisao je u “Vestima” novinar Antonije Đurić:
“Posetilac se susreće sa lepotom na svakom koraku. Počinje da se oduševljava još na ulazu. Ulaz u foaje ima vitrine, gde se mogu videti plahate filmova koji dolaze. Tu je i kasa, iznad nje plan dvorane i galerije i posetilac može lepo da se orjentiše i izabere mesto. Tu je i cenovnik ulaznica, karte su samo 20 dinara skuplje nego u starom bioskopu. Pošto se naravno bez gužve i guranja, kupe karte, ulazi se u raskošan hol ispred dvorane. Stubovi u ogledalu, oko 20 udobnih fotelja za odmor, lepe pepeljare, dobro sortiran i opremljen bife, garderoba – sve to ostavlja snažan utisak. U suterenu je društvena prostorija koja ima televizor, džuboks, i druge predmete za razonodu. Tu su i odvojeni WC za publiku iz sale. U dvoranu se ulazi na troja vrata – bez gužve na koju smo se bili navikli u starom bioskopu. Razvodnici u uniformi odvode gledaoce do mesta. Sala ima dva partera sa 568 udobnih fotelja.
Oči posetioca će se zadržati na izvaredno ukrašenoj bini, čija se zavesa otvara automatski iz kabine. Rasveta je veoma bogata i ineresantna. U holu ispred sale nalaze se pultovi za prijem garderobe, a kad se posle predstave izađe iz sale, opet su pred nama pultovi gde se može podići garderoba.
Iz glavnoga hola vide se lepe zavojne stepenice, koje vode na galeriju. Ispred nje je hol sa desetak udobnih fotelja. Galerija takođe ima odvojeni WC, dvoje vrata, garderobu. Izlaz sa galerije nema nikakve veze sa ulazom – odvojeni su. Publika koja dolazi neće se mešati sa onom koja je već videla predstavu.
Rešenje provetravanja i zagrevanja bioskopa rešeno je na savremen način klima uređajima, tako da publika ni na najžešćoj vrućini, ni zimi, neće imati primedbi. Ulaz u novi bioskop je sa Trga partizana, a izlaz je rešen u ulicu Petra Ćelovića”.

Upravnik u novom bioskopu nije menjan, ostao je Brane Jeremić, koji se tada nadao da se običaj iz staroga dobacivanje, lupanje nogama i zviždanje neće preneti u novi. Ali, želja mu se nije ostvarila.

Na dan kada je započeo da radi novi bioskop, reportoar je bio inpozantan: Tako je pre podne prikazana revija domaćih dokumentarnih filmova: “Užička republka”, “Oklopni voz”,”Stroj iz Rudog”, a uveče domaći film “Muškarci”. Do jedanestog jula igrao je svaki dan po jedan film: “Solomon i Saba”, “Psiho”, “Oluja nad Meksikom”, “Osvajač Markabija”, “Milionerka”, “Blago u Srebrnom jezeru”, “Jednooki Džek”… Posle je nastavljeno sa “Pucnjevi u Dodž sitiju”, “Mladi grešnici”, “Avanture mladoga čoveka”, ”Legenda o zemlji sibirskoj”. I tako, prikazano je hiljade filmova, premijera, održano stotine koncerata, predavanja i političkih skupova sve do 2000 i neke, kada je užički bioskop privatizovan, pretvoren u tržni centar sa dve manje veoma moderne bioskopske sale, koje su nosile ime novoosnovanog preduzeća “Art”.