Biser voda u Adi

1368

Nekada, za Užice bila je to česma nad česmama. Nastala je u vreme kopanja tunela koji spaja Krčagovo i Sevojno. Vodena žica je uhvaćena pored samog tunela, a ispod prema putu izgrađena je česma od kamenih blokova. Česmu je sagradio Periša P. Korać, nadzornik pruge, 1921. godine, i poklonio žednima.

Biser voda zarasla u korov i zapuštena
Biser voda zarasla u korov i zapuštena

Kada sam 2014. godine poslednji put bio kod ovog užičkog izvora, česma je bila ruinirana, zarasla u korov, voda nije bila za piće po pregledu Zavoda za javno zdravlje. Trebalo je izvoru vratiti dušu. Ova užička česma sa najlepšim imenom se nalazi na desnoj strani tunela, kada se iz Krčagova ide vozom a na levoj strani kada se ide putem. Bila je obrasla u korov i trnje. Tada sam se setio Biser vode u vremenu dok je saobrađao ćira, a dole niz put s desne strane bio otpad. Tada je bila održavana u svom sjaju, lepo mesto za osveženje. Pored nje, železničari su sagradili manji zemljani bazenčić u kome su plivali ukrasni crveni i žuti japanski šarančići.

Urbanističko rešenje za uređenje izvora "Biser voda"
Urbanističko rešenje za uređenje izvora “Biser voda”

Urbanističko rešenje predviđa parterno uređenje oko česme, sanaciju objekta i postavljanje uređaja koji će obezbediti ispravnu vodu. Potrebno je setiti se nekih akcija nekadašnjeg “Eko fonda”.