Brica sa Donje čaršije, Jovan Rosić

1162

Rođen je u Užicu 1912.godine i po ocu Miću nosio je nadimak “Mićovac”. Berberski zanat započeo je 1925.godine, kod starog užičkog berberina Sima Dušančića.. Naučio je da vadi zube i pusti krv bolesniku radi isceljenja. Pijavice je nabavljao u Kraljevu i, kako je pričao, one debele je koristio za konje, a one tanje za ljude. Zbog toga je bio regrutovan kao vojni bolničar. Držao je berbernicu gde je bila prodavnica “Sevojničanka”. Danas je tu knjižara “Službenog glasnika“.

Posle rata povereno mu je da izgradi zgradu Doma zdravlja. Osnovao je i građevinsku firmu “Petoletka”, od koje je kasnije nastao GP” Zlatibor”. Bio je član Odbora za izgradnju trga zadužen da nađe smeštaj za porodice koje su morale biti iseleljene sa prostora tadašnje Žitne pijace. Veoma vedrog duha , bio je uvek spreman na šalu.

Užičani se šegače
Užičani se šegače

Na ovoj fotografiji zabeležen je momenat kada su Jovan Rosić berber (sa kravatom) i Živko Nikačević trgovac, hteli na silu da privedu sajdžiju Panta Vujadinovića, jer se ovaj požalio na zubobolju.