Cvekla u Qvatru

1609
Miloš Cvetković Cvekla u kafani „Qvatro“
Miloš Cvetković Cvekla u kafani „Qvatro“

Nekad su ljudi bežali u kafanu od stvarnosti, đaci iz škole, muževi od žena i obrnuto. To je bilo carstvo neopranih čaša i kariranih stolnjaka, gde gosti prave istinske testove izdržljivosti u pogledu razmene tečnosti sa bližom, a nekad i daljom okolinom, u zavisnosti od talenta. Gde niko nema trunke poštovanja prema nameštaju, a naročito prema stolovima, i gde je funkcija toaleta striktno primarna, bez cilja da zadivi ikoga. Kafana je nepravedno bačena u senku pred naletom populističke industrije, kapitalizma i evropskih integracija. Ipak, odoleva zubu vremena, pre svega zbog vernih joj meraklija i boema, ljubitelja čistog, prirodnog zadovoljstva, bez šminke i ulepšavanja, poštovaoca jednostavnosti i lepih pesama, kao u užičkom “Qvatru”. A u Kvatru je ovekovečen Miloš Cvetković – Cvekla najbolji i najpoznatiji užički fotoreporter na jutarnjoj kafici.

Miloš Cvetković fotoreporter
Miloš Cvetković fotoreporter

Miloš Cvetković Cvekla je rođen u Užicu 1950. godine. Fotografijom je počeo da se bavi u užičkoj srednjoj tehničkoj školi. Od 1990. je profesionalni novinar –fotoreporter, prvo u listu „Borba“ do 1995, a zatim u „Večernjim novostima“. Ubraja se među najistaknutije fotoreportere, a posebno je poznat po fotoreportažama i fotografijama iz vremena ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Pored domaćih listova, njegove fotografije su objavljivane na stranicama najpoznatijih svetskih listova: „Tajmsa“, „Pari mača“, „Indipendenta“, „Observera“, „Dejli telegrafa“, „Gardijana“, „Vašington posta“. Na stranicama magazina „Tajm“, „Špigl“, „Štern“, „Njusvik“, i drugima. Radio je za agencije Rojter i EPA. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. U toku 2004, imao je samostalnu izložbu „Dokumenta 91-96“.

Dobitnik je nagrade fotografije godine „AS“ Sarajevo i agencije Tanjug tri puta; Godišnje nagrade „Večernjih novosti“ tri puta; godišnje novinarske nagrade „Borbe“; nagrade „JU PRES FOTO“ 2000, za kolekciju od 4 fotografije pod imenom „Tuga“, na kojima je prikazan prizor sahrane vojnika iz sela Ljutica kod Požege.

Sem Cvekle, Užičanima je poznat i njegov persiski mačak “Dragoljub”. Cvekla stanuje u onoj lepoj staroj zgradi na Lipi, na Glavnoj ulici, koja je u produžetku Bloka “C”. Negov stan ima terasu na kojoj je prelepo cveće. Tu je skrenuo pažnju na sebe “Cveklin mačak”, izuzetan predstavnik svoje vrste.