Filmski trg, tu gde je danas Mali trg

876
Filmski Trg
Filmski Trg

Tu, gde je danas „Mali trg“, plato između hotela „Zlatibor“ i zgrade na kojoj je mozaik „Spomenica“ pre izgradnje Trga bila je Ulica sa lepim porodičnim kućama i različitim radnjama i lokalima.

Sa leve strane te male ulice koja je vodila na Glavnu ulicu, Žini pijac (danas Trg) sa keja Đetinje bio je Zeleni pijaca a na njoj na uglu kuća zubara Mihaila Đokoviča. Do nje uz ulicu bila je kuča krojača Aleksića, do Glavne ulice nalazila se kuća Dušana Pržuljević trgovca koju je nasledio od oca Petra takođe trgovca. Sa desne strane strane ulice do Omladinske ulice uz kej bila je kuća sa dvorištem užičkog trgovca Voja Ristovića Cake, na toj strani je bila lepa kuća sa kupolom u kojoj je bila Berbersko frizerska zadruga, zatim kuća u kojoj je pre rata bila knjižara i fotografska radnja oca i sina Debeljević.

.U Titovom Užicu tokom gradnje Tra je sniman film “Prvi građanin male varoši” najviše u ovoj užičkoj ulici gde su u postojeći ambijent uklopljeni kulisi, dodati starinski lampioni. Tu su veći deo desne strane ulice bile porušene kuće i bila izgrađena zgrada na kojoj je Mozaik “Spomenica”. Samo je tu baš na mestu gde se “uliva” ulica sa Megdana prema ulazu u današnji hotel Zlatibor još nije bila srušena kuča u kojoj je bila berbernica, u kojoj započinje fillm, koja je bila drugačija jer je imala kupolu. Uspeo sam da nađem neke fotografije koje pokazuju kako je izgledao taj Filmski trg tokom snimanja filma.

Fotografija iz filma
Fotografija iz filma
Deo nekadašnje ulice gde se nalazi "Mali Trg
Deo nekadašnje ulice gde se nalazi “Mali Trg

Prva fotografija snimljena tokom gradnje Trga partizana gde još nije srušena desna strana ulice o kojoj sam govorio I vidi se mesto gde se uklapala u Glavnu Ulicu. Druga fotografija je baš iz filma. Na njoj glumci i Jelena Žigon u ulozi Katarine i Ljuba Tadić u ulozi Nikole. Pozsdi se vidi novoizgrađena zgrada na kojoj je spomenica, vidi se i vrh Kule u izgradnji. Ispred se vidi ceo deo ulice sa zanimljivom zgradom u kojoj je bila berbernica u kojoj počinje film. Levo od glumaca je kuća zubara Đokovića koja je bila na uglu na Zelenom pijacu. Na trećoj fotografiji se vidi ulca na mestu gde ulazi u Glavnu ulicu, kao i deo Trga u izgradnji