Hoćemo na Skaline?

1228

Koliko se sećam, ovaj izraz za stepenice uz Đetinju od starog nekadašnjeg Drvenog mosta pa do stepeništa na desnoj obali kod ustave, doneli su Užički mladi iz Dubrovnika u vreme hipi pokreta, tokom sedamdesetih godina 20 veka. Inače, u Dubrovniku to je bilo mesto ponoćnih koncerata na skalinama Dominikanskog samostana, na kome je tradicionalno tokom leta svirao ponoćni koncert Ibrica Jusić, od 1965 godine, sledećih 45. godina.

Užičke Skaline
Užičke Skaline

Dubrovnik je od srednjeg veka bio popularno mesto za Užičane… U vreme moje mladosti mnogo nas je odlazilo u Dubrovnik, i to ne samo zbog vrelih zidina i plavog mora, mnogi su išli i zbog Ibrice Jusića, koji je postao simbol Dubrovnika, poslednji trubadur koji je proslavio Dubrovnik. Prema njegovim koncertima na Skalinama smo planirali letovanje u Dubrovniku. I dan danas je popularan u Užicu. Rado je dolazio da gostuje u našem pozorištu. Za Ibricine koncerte koji su bili tokom sedamdesetih i osamdesetih sam se lično potrudio, kao muzički urednik Omladinskog kluba.

Skaline u Dubrovniku
Skaline u Dubrovniku

I eto odkud Skaline u Užicu i ta tradicija sviranja gitara i pevanja na njima tokom leta. Svako društvo užičkih mladih imalo je svoje Skaline na desnoj obali Đetinje. Ipak, najpopularnije su bile one prve, od ustave na užičkoj plaži, gde su se okupljala starija omladina uz “vino i gitare”, sklapale nova poznanstva i ljubavi, razmenjivala ploče i knjige. Mlađi tinejdžeri su imali svoje skaline dole od drvenog mosta do plaže, gde su kopirali starije.

Čuveni Ibrica
Čuveni Ibrica

Danas imamo užičkog Ibricu koji se zove Banat. Mogao bi na nekim užičkim skalinama da svira letnji tradicionalni besplatni ponoćni koncert za publiku. Njemu da plati grad, kao Ibrici u Dubrovniku.