Jun 1961. godine

1001

U junu je radio samo bioskop „Zlatibor“, u kome su igrali fimovi: “Bolje je umeti”, “Klopka za devojke”, “Ilja Muromec”, “Ograda smrti”, “Spletka ljubavi” “Nebo zove”. Nama pionirima najinteresantniji film je bio “Ilja Muromec”, ruski „Kraljević Marko“, koji je postao sinonim raskošne fizičke i duhovne snage i integriteta, posvećen zaštiti domovine i ljudi. Tokom vremena je postao heroj brojnih filmova, slika, spomenika, karikatura i anegdota. On je jedini epski junak kanonizovan od ruske pravoslavne crkve.

Film o ruskom Kraljeviću Marku
Film o ruskom Kraljeviću Marku

U Užicu zbog proslave, očekivano je blizu 180.000 gostiju… U bioskopu “Zlatibor” je doneta odluka da se prikazuju filmovi u isto vreme i u sali i u bašti. Za vreme proslave su pripremali filmove: “U znaku Zoroa”, “Dobar dan tugo”, “Nemirne godine”, “Braća Karamazovi”. U bašti: “Čudotvorni mač”, “Opštinsko dete”, “Sumnjivo lice”, “Daleko je sunce”, “Pesma sa Kumbure”… Sećam se filma “U znaku Zoroa”, posle smo se dole u Omladinskoj ulici svi trudili da budemo Zoro i pravili mačeve slične onom koji je Zoro imao u filmu.

U pozorištu je izvedena premijera “Vrati se mala Šibo”, autora: Vilijam Indž. Scenografiju je radio Branko Kovačević, a režiju Dušan Stanojević. Uloge: Dušan Stanojević, Ankica Stanojević, Ljiljana Ljubičić, Vladimir Petrović, Ljubica Krstić, Ljubiša Krstić, Živorad Mitrović, Vukašin Josifović, Tomislav Krstić… Odigrali su još dve prestave “Divlji vetar” i “Ograda smrti“.

Plakat za Zoroa
Plakat za Zoroa

U Domu je izvedena prva posleratna opera u Užicu. Operu Jakova Gotovca “Ero s onog sveta” izveli su Novosađani.

Ovoga juna se skoro ništa nije događalo svi su čekali proslavu. Na proslavi se predviđalo da će doći 40 000 učesnika, a ukupno je trebalo da dođe 150 000 ljudi iz T.Užica i iz kraja još 50 000.

Na vanrednoj sednici udruženja vozača i automehaničara Užica izabrana je nova uprava i osuđen nerad ranijeg upravnog odbora. Skupština je izabrala za predsednika upravnog odbora Đura Čolić. Doneta je i odluka da se starim i onemoćalim i bolesnim članovima, njima trojici, isplati po 15.000 dinara.

Jezero na Zlatiboru
Jezero na Zlatiboru

Zlatibor sem što je uvek bio omiljeno izletište Užičana postao je isto i Novosađana, tih dana su počeli da viđaju i strance. Autobusi su stalno stizali. U to vreme turistički radnici Zlatibora morali su mnogo da uče o turizmu. Za zabavu gostiju ništa nije urađeno sem članova KUD Sevojno, koji su priredili nekoliko “kermesa” na jezeru koji su propali zbog nedostatka osvetljenja. Hrana je bila dobra, a konobari spori, zlatiborski specijaliteti preskupi. Na Zlatiboru je osnovano poljoprivredno dobro “Zlatiborski suvati”. Dobro raspolagalo je sa 60 hektara veštačkih livada na raznim mestima, a planira se i 100 hektara, ovo dobro će proizvoditi oko 2000 goveda godišnje.

U Čajtini je počela izgradnja zgrade parne pekare. Pekara treba da počne da radi u julu i proizvodi 1 200 kilograma hleba dnevno. Isto u Čajetini je na sednici saveta knjižnice je odlučeno da se kupi televizor, deo sredstava će dati kućni savet zgrade u kojoj se knjižnica nalazi, to će biti i prvi televizor u Čajetini.

Fudbalski klub “Sevojno” je osvojio prvo meto na fudbalskom prvenstvu podsaveza T. Užice, druga je bila “Sloga”, a treći “Zlatar”.

Jezero na Zlatiboru
Jezero na Zlatiboru

Užički srez je po popisu stanovništva 1. juna 1961. imao 269.705 stanovnika. Tamo gde se gradila industrija rastao je i broj stanovnika. Na prvom mestu je bilo Užice, na drugom Priboj, a na trećem Prijepolje po rastu stanovnika.

Objavljeno je da je sve spremno za proslavu 20 godina oslobođenja. Presednici komisija su bili: Mile Pavlović komisije za miting, Sreten Cvijović za saobraćaj, Dušanka Ponorac za uređenje grada, Veljo Dogandžić za smeštaj, Milojko Milutinović za ishranu, Pero Vitorović za vezu, Jovo Grbović za propagandu, Dragutin Maksimović za publikaciju, Jovo Ostojić za zabavu i sport.

Centar Čajetine 1961. godine
Centar Čajetine 1961. godine

Ljubiša Ranković šofer preduzeća “Prvi Partizan” primio je po drugi put nagradu “Zastave” iz Kragujevca. Fabrika ga je nagradila diplomom i zlatnim satom za po drugi put pređenih 100.000 kilometara sa vozilom fijat bez generalne popravke.
Nova Varoš je pre Užica dobila mogućnost da gleda Televiziju. Tada je samo mogao da se gleda program RTV Beograd.

“Vesti” su dale konkurs za dva novinara. Učesnici su trebali da daju biografiju o dosadašnjem radu, da navedu školsku spremu i orjentaciju za koju bi se oblast opredelili. Prednost su imali članovi udruženja novinara.

Pojavili su se oglasi u “Vestima”: Menjam komforan, dvosoban stan u centru Zagreba, za odgovarajući u Titovom Užicu. Ponude slati na redakciju “Vesti” pod šifrom “Mifa”.