Knjižara “Pobeda”

1740
Užička izgubljena Gradinina "Pobeda"
Užička izgubljena Gradinina “Pobeda”

Bile su dve knjižare u nekadašnjem Užicu – “Pobeda” i “Nolit”. Užičane vezuju za njih i ljude koji su u njima radili lepa sećanja. Nolit je bila manja knjižara u Bloku “C”, ali je imala veći izbor knjiga. I tu se moglo kupiti nešto od školskog pribora, ali više je bila posvećana ljubiteljima pisane reči, Pobeda je bila povelika knjižara od 250 kvadrata, posvećena prvenstveno školskim potrabama, raznim formularima i papirnoj galanteriji. Tu su mogli da se kupe razni tapeti, pa i “foto tapeti” i mnogo toga još. Knjižara Pobeda je bila jedno od centralnih mesta užičkog korzoa, oko koje su se okupljali poznati užički mladići.

Prostor gde je bila knjižara Pobeda je prodat u vreme kada je raskućeno užičko trgovačko preduzeće “Gradina”. Prostor knjižare prodat je za 175.000 evra, s tim što je novi gazda dobio rok da sve to otplati za tri godine. Iako je cena za kvadratni metar poslovnog prostora u Užicu tada bila 2.000 do 3.000 evra. Danas je tu francuska banka. Od tog vremena nakaradne privatizacije svega i svačega, Užice je imalo sve više banaka i kladionica, a Trg je počeo da se pretvara u jednu poveliku kafansku baštu.

Užička izgubljena Gradinina "Pobeda"
Užička izgubljena Gradinina “Pobeda”

Fotografije su snimljene posle adaptacije knjižare, kada je ostao jedan od dva ulaza. Ubrzo je taj lokal prodat i otvorena jedna od brojnih banka.
Darko Mitrović: „Ima jedna zanimljiva anegdota o knjižari Pobeda. Jedan čuvar iz Gradine išao u večernju školu, polagao srpski jezik i pitala ga komisija zna li nekog poznatog književnika. A ovaj kao iz topa – Žarko Štrbac…Kkomisija se zamislila kako nije čula za njega, pa pita čuvara koji je to književnik, a ovaj kaže – kako ne znate, pa to je naš šef knjižare Pobeda, Žarko književnik, tako ga mi u Gradini zovemo!!!“