Kubura, borac za pravdu i istinu

2409

Roditelji novinara Rista Kubure izbegli su ispred ustaša i doselili se u Biosku. Rođen je 8. maja 1950. godine u Užicu. Kao srednjoškolac u Užicu se bavio košarkom, igrao u legendarnoj zapamćenoj ekipi.

Na fotografiji legendargnog užičkog košarkaškog tima: Mića Blek Janković, Boban Blek Janković, Mošo Subotić Bilc, Slobo Toplak, Pike, Dule, Pop, Risto Kubura, Mišo, Nebojša Krčevinac. Dole – Pero Vasović, Leco, Šehrija Nuhanović zv. Saša

Legendarni užički košarkaški tim
Legendarni užički košarkaški tim

Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1970. Radio je u NIP “Politika”, Radio Zagrebu, najduže kao sportski komentator Radio-televizije Srbije. Na TV Art emitovan je deo Kuburinog putopisnog serijala “Tajanstva”.

Sa doktorkom Biljanom u velikoj ljubavi je stvorio porodicu. Bio je slobodnog duha, velikih moralnih načela zbog čega je dobio otkaz na RTS-u. Posle suđenja vraćen je na posao, ali se više nije pojavljivao na ekranu. Rekao je: “Mi mnogo mistifikujemo medije, mediji su nešto što se baca kao prašina u oči, a stvarni život se dešava ispod površine medija”.

Biljana i Risto Kubura sa ćerkom
Biljana i Risto Kubura sa ćerkom

Risto, poznat po tome što je govorio istinu u oči, ukazivao na nepravdu, rekao je: “Ja nikada svoju kritiku nisam usmerio prema onome koji to ne zaslužje, ali sam živeo u jednom nemoralnom društvu, nemoralnom vremenu, gde zli dusi blaguju, a carevi stradaju. U jednom društvu gde ljudi prema svojim vrednostima ne dobijaju takva radna mesta. Moja obaveza čoveka i veliki greh čoveka je ako ne ustane protiv te nepravde. Moja borba za istinu je deo moje karakterne crte.”

Objavio je dve knjige pesama “Nevestinjske noći” i “Nebeski kadril”, knjigu intervjua sa znamenitim ličnostima “Vražiji prst i časni krst”. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih filmova (tri filma iz istorije srpskog naroda “Srbi Svetitelja Save”, “Grci i Srbi” na grčkom jeziku, “Srbi”, Srbi i Francuzi” na francuskom jeziku, itd.). Domaća javnost ga pamti i po putopisnim emisijama posvećenim Australiji.

Risto Kubura teško se razboleo 2012. od kancera. Preminuo je 18. februara 2014. godine u Beogradu. Porodica je bila materijalno iscrpljena kupovinom skupih lekova, a on namerno ili slučajno zaboravljen od svih. Bio je u duši umetnik, pesnik koji je posmatrao svet na jedan poseban način.