Mart 1961. godine

1279

U bioskopima su igrali filmovi: “Signali nad gradom”, “Krvna osveta”, “Ana iz Bruklina”, “Gener Rover” “Prvi građanin male varoši”, “Ljubavne zbrke”. U Domu: “Mobi Dik”, “U senci vešala”, “Zadatak majora Leksa”, “Zvezde”, “Cesta duga godinu dana”, “Akcija”, “Prvi dan mira”.

Premijerni plahat za film koji je sniman u T. Užicu "Prvi građanin male varoši"
Premijerni plahat za film koji je sniman u T. Užicu “Prvi građanin male varoši”

U pozorištu je održana premijera “Klopka za bespomoćnog čoveka”. Najkompletniju ulogu u ovoj prestavi dao je Ekrem Šehaić, u momentima je dolazio do krajnjih granica iscrpljenosti. Tumačeići ulogu Danijela je pokazao sposobnost transformacije u teška psihička stanja… Najsimpatičniju ulogu Merlića, klošara, imao je Aleksandar Radovanović. Danica Mitrović je igrala Florens, Miodrag Krstić je igrao policijskog inspektora, opata Maksimena a nešto slabiju rolu je dala Danica Pejkić u ulozi gospođice Berton. Opštinski rukovodioci su odlučili da ne dozvole da se ugasi užičko pozorište.

U Domu su održana i dva koncerta zabavne muzike. Program su izveli vokalni solisti Radio televizije Beograd, Lola Novaković, Pavle Živojinović i Vojislav Đorđević sa zabavnim ansamblom “Metronom” pod upravom Vasilija Beloševića.

Avala film je počela snimanje dokumentarnog filma o fabrici oružja koji je posvećen dvadesetogodišnjici ustanka. Film će govoriti o fabrici, puškarima, “najsudbonosnijim danima”.

Lola nacionale
Lola nacionale

Od 1959. do marta 1961. godine u Užicu se zaposlilo 4769 od čega su žene jedna šestina, koje su uglavnom bez kvalifikacija. To govori koliki je bio pritisak doseljavanja sa sela u Užice.

Valjaonica priložila 10 miliona dinara za izgradnju novog Doma zdravlja.

Užičani su sve više jeli ribu. Za nepun mesec trgovina “Povrtar” je prodala oko sedam tona ribe, šarana i somovine. Čak se čekalo i u redovima, ali nije se moglo nabaviti više ribe u ribnjacima.

Izgradnja “Gradske kafane” na Trgu bila je pri kraju. Počelo je postavljane enterijera, a stigao je i nameštaj. Predviđa se da će početi sa radom u toku aprila.

Kosjerić je dobio prvi televizor. Sredstva je obezbedilo preduzeće “Povlen”. Bio je postavljen u zgradi Omladinskog doma.

U Učiteljskoj školi održana je priredba “Tražimo najveseliji razred”. Predhodno se iz škole mogla čuti muzika, zvuci raznih istrumenata. Učenici su iznenadili raznovrsnim i programom koji je bio sačinjen od zabavnih i narodnih pesama, recitovanja i skečeva. Sve je to izvedeno u holu škole pred 500 gledalaca uglavnom učenika domaćina i ostalih srednjih škola.

Šminkanje let lampom maršalovog spomenika pred otvaranje Trga
Šminkanje let lampom maršalovog spomenika pred otvaranje Trga

U “Vestima” se pojavio članak: “Najponosniji spomenik u gradu na Đetinji”, u njemu je između ostalog je pisalo: “Spomenik deluje veoma impozantno, izrađen je u prirodnoj veličini, a kad se izlije u bronzi biće visok skoro 5 metara… Zabacio je glavu malo ulevo. Gologlav je. Valovita kosa uredno začešljana. Na Titu je običan vojnički šinjel. Zakopčan. Levi rever prebačen na desnu stranu prešao preko okovratnika… Na njegovoj uniormi nema nikakog čina. On je vojnik, pravi vojnik jednog naroda… Za četiri meseca grad na Đetinji će imati jedan od najlepših i najponosnijih spomenika koga je naša istorija zapamtila. Tako će grad čije ime nosi primiti u svoje okrilje velikog borca, revolucionara i čoveka”.

U užičkom Crvenom krstu se prijavljuju porodice koje bi primile decu iz Konga (u Kongu je tada vladala velika glad). Neki su se čak i prijavljivali da prime i dva kongoanska deteta. U odboru rekli da se više zainteresovanih lica obratilo direktno Centrali odboru Crvenog krsta.

U ulici Dušana Višića je otvoren “Centar za socijalno medicinski rad” u zgradi zdravstene stanice u “Klisuri”. Za upravnika je izabrana Milica Petronijević.

U Železničkoj ulici odmicali su radovi na izgradnji dva solitera. Solitere je gradila Valjaonica, 50 dvosobnih stanova, 8 garsonjera. Predviđali su da će gradnja završiti do kraja godine i da će se krenuti sa gradnjom još dva solitera u blizini Tkačnice. “EPS” je počeo pregovore da izgradi jedan soliter na Trgu…

Prošle 1960. godine završeni su radovi na velikoj brani i plivačkim bazenima nove plaže na Đetinji, ali time nije završena plaža. Planirano je da se izgrade svlačionice, prilazni putevi, mesta za sunčanje, WC-i, zid od Tkačnice do mosta, da se urede Jazovi, da se uredi prostor za nekupače od 2300 kvadrata, dovede voda sa vodovoda, podignu tribine na plivalištu i mnogo toja još.

Tri meseca pre centralne proslave “narodne revolucije”, počeo je “dobrovoljni” rad na uređenju ulica. Inicijator je bio Tekstilni zavod Cveta Dabić.

"Pilot" kamionske šasije
“Pilot” kamionske šasije

Tih dana su viđani momci u kožnim odelima sa kožnim kapama koji voze šasije kamiona, to su bili probni vozači Fapa iz Priboja, popularno zvani “piloti”. Fabrika motornih vozila Fap je tada posvetila pažnju kvalitetu, nijedno vozilo nije moglo napustiti fabrički krug dok se detaljno ne ispita pod najtežim uslovima. “Piloti” su iskusni vozači i dobri mehaničari. Bilo ih je nekoliko desetina, a zadatak im je da pod najtežim uslovima ispitaju vozilo. Sedišta vozača su bila ugrađena na šasiju koja nema kabinu, tako da je vozač izložen raznim vremenskim nepogodama. Zimi im je bilo najteže, naročito dok su prelazili preko Zlatibora i Šargana.

Povodom osmog marta u Domu je održana priredba. Gostovali su članovi beogradske opere, balet i drama.

Inženjer Juraj Drizo, direktor građevinskog preduzeća Zlatibor, izabran je za predstavnika preduzeća skupštine Savezne građevinske komore.

Auto-transportno preduzeće “Lasta” nabavilo je 5 autobusa Fap koji raspolažu sa 40 sedišta i saobraćao na relaciji T. Užice – Niš, T. Užice – Budva. Nabavljen je i jedan lokalni sa 60 sedišta koji je saobraćao na relaciji Užice – Sevojno – Požega.

Komunalno preduzeće je ovog marta počelo sa uređenjem zelenih površina Maloga parka. Povadili su nekoliko većih jela i posadili ukrasno šiblje.

U Užicu se omladina zabavljala tada na korzou koji su zvali štrafta i u školskim salama i učionicama, gde su održavane igranke u sumornoj atmosferi. Sale su i za vreme igranki bile iste kao kada se u njima održavali časove.

Pred malobrojnim članovima i posetiocima KK Sloboda predsednik kluba Najdan Jovanović je podneo izveštaj o radu u prethodnoj godini. Fudbalski klub Sloboda je igrala nerešeno sa Fapom iz Priboja 2:2.

U Učiteljskoj školi je održano takmičenje u stonom tenisu. Takmičenje je organizovao profesor fizičkog Vlajko Kovačević. Takmičenje je održano po kup sistemu, svako je igrao sa svakim. Pobedio je Miodrag Negovanović, drugi je bio Ljubiša Simić, a treći je bio Cerović.

U Osnovnoj školi „Dušan Jerković“ je osnovana pionirska zadruga proizvođačkog smera. Na taj način su želeli da objedine rad nekih sekcija. Učenici 2. i 3. razreda su skupljali sirovine za industriju, krpice i hartija. Treći i 4. razred se bavio gajenjem cveća. Petaci su izrađivali razne predmete. Učenici šestog razreda su obrađivati zemlju učenici 7. razreda su radili keramiku. Osmaci su radili u pogonima nekih preduzeća u kojima je bio uključen i servis za popravku kućnih instalacija, sem ovoga baviće se i fotografijom. Đoko Kerković, direktor Osnovne škole “Dušan Jerković”, je organzovao seminar za učenike učiteljske škole na kome će naučiti kako da budući učitelji samostalno vode administraciju svoje buduće škole.

“Vesti” su poskupile sa 10 na 20 dinara, mada je stvarna proizvodnja jednih novina bila od 39 do 46 dinara.

Završeno je takmičenje tražimo najveseliji razred. Pred 500 srednjoškolaca, gledalaca, u sali Gimnazije žiri od nastavnika je odabrao najuspelije tačke. Ceo program je snimljen na magnetofonsku traku i poslat Radio Beogradu sa prijavom učešća okviru takmičenja “Tražimo najveseliju školu“.

Useljena je nova zgrada Komunalne banke, koja je podignuta na mestu kuće Gavrila Popovića. Predviđeno je da u banci raditi 80 službenika u tada najmodernijim kancelarijama, šalter salom u prizemlju. U sklopu zgrade izgrađeno je i deset dvosobnih i trosobnih stanova i jednom garsonjerom.

U opštini su odlučili da neke ulice promene imena: Uremovački potok je “7 Juli”, krak ulice “Hadži Milentijeve” od kuće Ljubiše Čolića do Milana Čvorovića nosila bi naziv “Vojka Popovića”, Drinska je dobila naziv “Miloša Markovića”. Naselje bespravne gradnje zvano “Gušteraj”, zvalo bi se “Gornja Lazovina”. Krak Nerandžine ulice, koji vodi od Slanuše do Rakijske pijace, paralelno sa ulicom Vojvode Dimitra, nazvan je imenom Vlada Rosića. Ulica koja se do tada zvala “Belo Groblje” i naselje na “Ibiševom guvnu” nazvano je “Ibiševo guvno”. Ulica koja prolazi od zgrade broj 17 u Carinskoj ulici nazvana je Rade Tokić. Ulica koja polazi od broja 23 prema periferiji nosiće naziv Karanska. Diskutovali su i o imenu novosagrađenog Trga, pa je predloženo da se zove Trg ustanka 1941. ili Trg partizana.

Između Hotela “Pariz” i prodavnice “Tara” postavljen je još jedan kiosk za prodaju lutrije.

Povećane su cene u restoranima specijaliteta sa roštilja. Jedino je restoran Šumadija (Truman), zadržao stare cene iz 1960. godine.

Kuća popa Gavrila Popovića na čijem mestu je napravljena Komunalna banka (Vojvođanska)
Kuća popa Gavrila Popovića na čijem mestu je napravljena Komunalna banka (Vojvođanska)

Izabrana je nova uprava u šahovskom klubu “Sloboda”. Za predsednika je izabran Desimir Petronijević, za sekretara Bratislav Vidisavljević. U prostorijama šah kluba održan je brzopotezni turnir. Učestvovalo je 13 igrača. Očekivana je pobeda Vove Prohorova, neočekivan uspeh Zaića koji je podelio sa Prohorvom prvo i drugo mesto je sve iznenadio. I. Milutinović je osvojio treće mesto.

Okružni sud u Užicu je osudio Miloša Đokića, službenika Narodnog odbora opštine Kremna, na godinu dana zatvora. On je pijan na proslavi 29. novebra maltretirao sve u kafani. Milicioner je pokušao da ga odstrani. Pokušao da se fizički obračuna sa milicionarom, zbog čega je i kažnjen.

U poslastičarnici “Zdravljak”, koja se nalazi u donjem delu čaršije, blizu Osnovne škole „Andrija Đurović“, posetioci su se žalili da nema dovoljan broj tacni, pa im je prodavačica naručene kolače davala na papiru za pakovanje.

Sloboda je pobedila na Gradskom stadionu ekipu Šumadije iz Aranđelovca sa 4:0. Golove su dali Pejić 1 gol i Gardić tri gola.

U “Vestima” se pojavio oglas: Prodajem tri kuće sa bunarom i kanalizacijom u Titovom Užicu. Višegradska 6. Može i svaka pojedinačno. Obratiti se vlasniku Ljubiši Saviću, pekaru Maršala Tita 71. Titovo Užice.