Februar 1961. godine

1034

U užičkim biskopima su igrali filmovi u “Zlatiboru”: “Pukotina raja”, “Mačka na vrućem limenom krovu”, “Bele divljine”, “Zašto dolaziš kasno”, “Nedovršena priča”, “Devojke bez adrese”, “Neverice”; u Domu JNA: “Zakon je zakon”, “Crveni balon”, “Hamlet”, “Poslednji povratak”, “Svedok optužbe” “Devojke i muškarci”, “Mihail Strogov”.

U to vreme jedan od najpoznatijih filmova prikazivao se u novom bioskopu "Partizan"
U to vreme jedan od najpoznatijih filmova prikazivao se u novom bioskopu “Partizan”

U pozorištu je izvedena premijera komada “Mandragola”, reditelj je bio Dušan Stanojević. Igrali su Tomislav Krstić, Budimir Pešić, Dušan Stanojević, Milojko Topalović, Ljiljana Ljubičić, Ljubica Krstić, Vladimir Petrović, Živorad Mitrović, Desanka Anonvić. Scenografiju je napravio Branko Kovačević, a kostime Dobrinka Drndarević.

Vojna muzika Doma armije je 8. februara iznenadila Užičane koncertom pod naslovom “Veče Rosinijevih uvertira”. Dirigent Rose Paunovski pre svake tačke upoznao je publiku sa sadržinom dela. Koncert nije napunio salu Domu JNA, iako su ulaznice bile besplatne. U sali Doma JNA održano je i veče humora, zabavnih i narodnih melodija. Učestvovali su članovi Radio Novoga Sada: humorista Rudolf Rajter, pevačica Dragoslava Genčić, Jelena Čamovska Kosančić, Milan Paripović i orkestar Miše Voinovića.

Užički vojni muzičari su često svojim kvalitetom iznenađivali sugrađane
Užički vojni muzičari su često svojim kvalitetom iznenađivali sugrađane

Zbog mnogo problema 1. februara je otvoreno savetovalište za alkoholičare u zdravstvenoj stanici u ulici D. Višića, radilo je sredom od 16 do 19 časova. Pacijente su primali dva lekara koji su se specijalizovali za lečenje alkoholičara.

U “Sokolani” 5. februara održano je prvo, ekipno prvenstvo grada u stonom tenisu. Organizacija je bila besprekorna, na takmičenju su učestvovali ekipa prosvetnih radnika pod imenom “Učiteljac”, garnizon “JNA”, ekipa inženjera, ekipa lekara, Tehničke škole, “24 septembra”, Valjaonice bakra, “Mladog radnika”, “Cvete Dabić”, druga ekipa prosvetnih radnika. DTV “Partizan” je imao dve ekipe. U finalu su igrali “Učiteljac” i “Partizan I”, pobedili su prosvetni radnici a poslednji su bili “Lekari”. Od pojedinaca na takmičenju su sami igrači odredili rang listu učesnika:

1. Milan Jovičić
2. Miodrag Gluščević
3. Vova Prohorov
4. Ivan Milutinović
5. Dragoljub Đokić
6. Slobodan Radojčić
7. Vidoje Damijanović
8. Dragoš Cicvarić
9. Srboljub Nikolić
10. Dragiša Đoković
11. Zoran Radivojević
12. Milomir Cerović
13. Andrej Tojanac
14. Milomir Todorović
15. Radojko Urošević
16. Mihajlo Kljajić
17. Milomir Zjajić
18. Filman Đoković
19. Dušan Knežević
20. Rako Nikitović
21. Jovan Vasilić
22. Stanoje Sredić
23. Ratomir Gudurić
24. Mihajlo Đajić
25. Vukašin Bogdanović

Tada je ŠK “Sloboda” dobilo veliko pojačanje pristupanjem majstorskog kandidata Milana Jovičića koji je došao iz valjevskog šahovskog kluba, a inače je završio osnovnu školu u Užicu.

Podignuta je nova, montažna zgrada, upravna zgrada “Magnezita” na Lipi, preko puta kuće Đerića, one kuće gde je Dimitrije Tucović živeo i radio.

Te 1961. u Užicu je "ping pong" bio jedan od najpopularnijih sportova
Te 1961. u Užicu je “ping pong” bio jedan od najpopularnijih sportova

U “Vestima” se pojavio tekst: “Moglo bi s reći da danas gotovo nema kuće u gradu koja nema neku tehničku napravu, naročito neki tehnički aparat za domatinstvo. To je pozitivan znak porasta životnog standarda i njihovog sve većeg saživljenja sa savremenim životom”.

Otvoren je prvi industrijski pogon na Zlatiboru, pogon “Plastike”, tačnije u Čajtini. Bio je smešten na samom kraju varošice u neuglednoj prostoriji u kojoj radi 11 radnika. Proizvodili su nekoliko sitnijih elemenata za proizvodnju televizijskih antena.

Na Dovarju se dogodila saobraćajna nesreća, u kojoj nije bilo žrtava. Sudarila su se teretna kola preduzeća “Ratko Mitrović” sa putničkim kolima Zavoda za socijalno osiguranje. Do nesreće je došlo krivicom šofera.

U Užicu je organizovana vakcinacija protiv dečije paralize. Sejbinovom vakcinom tipa 1, 2. i 3. Vakcinisano je 6000 đaka i oko 4000 predškolske dece. Vakcinisanje je trajalo šest nedelja.

GP “Zlatibor“ na Rosuljama je podiglo stambenu zgradu sa 12 stanova. Predviđaju da na Carini podignu jedan paviljon sa 40 stanova.

Knjižara "Pobeda" tog februara 1962. uvela je non-stop radno vreme
Knjižara “Pobeda” tog februara 1962. uvela je non-stop radno vreme

Početkom ovoga meseca u Čajetini je otvoren Omladinski klub. “Pored slušanja radija, omladini je na raspolaganju štampa i šah garniture. U njemu su stariji građani imali prilike da vide nekoliko prirebi i da čuju usmene novine. Presednik omladine Čajtine Jeremija Džumbić je rekao: “U klubu ćemo otvoriti bife sa bezalkoholnim pićima na principu samousluge. Predviđa se gostovanje više seoskih kulturno umetničkih društava. Jednu ovakvu priredbu dao je aktiv omladine Čajtina na kojoj je prisustvovalo 800 građana”.

Knjižara Pobeda je uvela – non stop radno vreme, od 13. februara je počela da radi i od 13 do 20 časova.

Užičke zanatlije su izabrale delegate za skupštinu sreske zanatske komore.

U Krčagovu se gradilo moderno strelište, njegova izgradnja je koštala oko 5 miliona dinara. Povodom proslave 20-godišnjice ustanka ovom strelištu će se održati takmičenje najboljih strelaca Jugoslavije.

Osnovano je novo sporsko društvo SD “Sevojno”, koje je trebalo da okupi okupi oko 800 sportista u devet sporskih grana.