Na “mirisnom Zlatiboru”

1891
Slađanin vojvođanski pastir, koji je ostao bez stada
Slađanin vojvođanski pastir, koji je ostao bez stada

Slađana Pantelić, Užičanka koja trenutno živi u Novom Sadu, bavi se umetničkom fotografijom. Imala je uspešnu izložbu u užičkom Gradskom kulturnom centru. Volim njene fotografije, podsećaju me na užičke nekadašnje posebne fotografe, čije su fotografije “govorile više od hiljadu reči”. Slađinoj fotografiji vojvođanskog pastira “Gde mi je stado?” u ovoj užičanstvenoj pričici dodao sam fotografiju užičke fotografske legende Ilije Lazića “Stado”, koju je snimio na “mirisnom Zlatiboru” pedesetih godina 20. veka. Tako je Slađin pastir dobio stado makar u ovoj slikovitoj priči. Možda na mirisnoj planini, turističkom raju i za njega ima stvarno stado?
Na Zlatiboru stočarstvo je ponovo u ekspanziji, čobani napasaju stada ovaca, bikova, volova uz pomoć “električnih čobanica”. Sa magistrale se mogu videti stada na nekadašnjim pustim livadama. Nisu to oni nekadašnji suvati, o kojima se nekada toliko govorilo, preplavljeni stokom koja je preko Soluna prodavana i van Evrope. Duže vreme zlatiborske livade su bile opustele, trava polegla.

Ilijino „Stado“ na mirisnom Zlatiboru
Ilijino „Stado“ na mirisnom Zlatiboru

Raduje novi početak zlatiborskog stočarstva, zlatiborske livade su zaista prelepe i idilične kad ih krase brojna stada. Pod zlatiborkim spomenikom u Tić polju i mesta gde se održavaju koncerti trubača, popularnih pevača, rok grupa, publiku zamene stada koja mirno pasu. Sve je više onih koji zakupljuju zlatiborske livade sa posebnom mirisnim biljkama i napasaju stada. I sve se uklapa u tu posebnu zlatiborsku idilu. I ono moderno urbano i staro ruralno, koje ogroman broj turista fotografiše i nosi taj poseban Zlatibor u svet.