O graditelju Voju Bojoviću

1758
Vojo Bojović (desno) sa arhitektom volonterom tokom izgradnje plaže
Vojo Bojović (desno) sa arhitektom volonterom tokom izgradnje plaže

Vojo Bojović, graditelj užičke plaže, rođen je 1909. godine, u selu Pekčanica, pokraj Kraljeva. U Užicu je učestvovao na pripremanju ustanka 1941, a zatim i u borbi na Drežničkoj gradini. Bio je intendant u Kraljevačkom bataljonu Prve proleterske brigade, član Partijskog biroa i štaba. Kasnije i intendant Divizijske artiljerije Prve proleterske divizije. Posle rata bio je član izvršnog odbora Okružnog NOO u Užicu i poverenik Privrednog odeljenja. zatim direktor Tgovinskog preduzeća “Čigota”, potpresednik, a zatim predsednik Gradskog NO odbora i predsednik opštinskog odbora SUBNOR-a.

Značajno je doprineo unapređenju sporta i fizičke kulture u Užicu. Pokrenuo je mnoge radne akcije, kao i izgradnju Velikog sporskog centra u Krčagovu, koji danas nosi njegovo ime. Takođe je bio jedan od glavnih ljudi koji su u posleratnom Užicu radili na izgradnji stadiona u Begluku.

Krajem pedesetih godina ideja o Gradskoj plaži je počela da se ostvaruje, kada je Vojo Bojović taj posao počeo da radi. Angažovao je arhitektu, koji je bez nadoknade volontirao. Izgrađena je brana koja je napravila veštačko jezero, pa tako i veliku površinu za kupanje. Uređene su obale plaže sa potpornim zidovima, napravljen plivački deo na kome su se održavala sportska takmičenja na vodi, skakaonica. Plaža je napravljena bez značajne mehanizacije za 18 meseci i puštena 1960. godine.

Vojo je takođe je podržavao prve užičke rokere, omugućio im prve istrumente, mesta za vežbanje i svirke.

Bojović je umro 1983. u Užicu. Nosilac je partizanske spomenice 1941, Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.