O Međaju na kome je užički “Buvljak” – Robna pijaca “Međaj”

1936

Međaj je deo Užica na desnoj obali Đetinje, od Plaže na zapadu, do klisure Grot na istoku. Najveći deo Međaja pripada MZ Centar. Delovi Međaja su: Jazovi, Musala, Metevište, Vašerište i Konjsko groblje, od kojih su samo Jazovi zadržali stari naziv.

Međaj pre izgradnje Sokolane
Međaj pre izgradnje Sokolane

U vreme starog Užica u Međaj se dolazilo preko Đulajića mosta, Kasapčića mosta i kamene Careve ćuprije, koja je bila na Koštičkom potoku, a porušena je 1862. godine. Kasnije je preko Đetinje izgrađeno još nekoliko mostova – Drveni, danas betonski most kod Musale, danas “Rakića most”, betonski most Kralja Aleksandra i gvozdeni železnički most kod Vašerišta. Pored parka Musala i Mejtefa za versku pouku dece i mladih, u tursko vreme bila je manja stambena mahala sa zanatskim radionicama tabane, vodenice, valjarice koje posle 1862. preuzimaju Srbi.

Na desnoj obali Đetinje Međaj 1935.
Na desnoj obali Đetinje Međaj 1935.

Fabrika Stojana Popovića izgrađena je 1868, a 1880. kožara Jovana Aćimovića. U Međaju su bile Zotovića kuća, kuće i vodenice Zrnjevića i Petrovića, kuća i kožarska radionica Aćimovića. Između dva rata ovde je podignuta radionica za popravku železničkih vagona “Železnička ložionica i kolnica”. Kroz Međaj je 1924. godine prošla pruga Užice – Višegrad tj. Užice – Sarajevo.

Buvljak u Međaju 1994. godine
Buvljak u Međaju 1994. godine

Tu su bili smešteni Higijenski zavod, zgrada Šumskog gazdinstva i Crvenog krsta Užica. Godine 1934. na Međaju je izgrađena Sokolana. Sve zgrade, sem Doma Crvenog krsta, porušene su sedamdesetih godina 20. veka, a razlog je bila kao izgradnja pruge Beograd – Bar, železničke i autobuske stanice.

Buvljak u Međaju 2018. godine
Buvljak u Međaju 2018. godine

“Buvljak” je otvoren 1994. Najpre na platou ispred Gradskog stadiona, a zatim je premešten na Međaj kod starog drvenog mosta, na desnoj obali Đetinje. Početkom 2000. pijaca je dobila današnje ime i izmeštena na mesto gde se i danas nalazi na platou kod Železničke stanice. Njome rukovodi JKP “Bioktoš”. Na užičkom „Buvljaku“ ima 199 tezgi i jedan kiosk. Lokacija i parking prostor glavni su problem sa kojima se susreću prodavci na robnoj pijaci u Međaju. Zbog čestih promene lokacije sve manji broj Užičana pazari na ovom mestu, na kojem je bilo poprilično puno kupaca.